Министерството на земеделието проверява случай, в който за продажба е бил обявен терен от 41 дка край село Емона за над 5 млн. евро. 

Според обявата на агенция за недвижими имоти теренът включва собствен плаж и е готов за застрояване. Парцелът се намирал на 2,8 км от курорта Елените и на 6,5 км от Слънчев бряг.

"Парцелът е в регулация и готов за застрояване. Параметрите позволят да се построи 49500 кв.м. жилищна площ. Основното предимство на парцела е, че граничи с чудесен плаж. Мястото е изключително и уникално заради това, че има собствен плаж и е обкръжено от гори, които влизат в защитените зони по Натура 2000. Това значи, че застрояването на тези територии е забранено, като парцелът, който Ви предлагаме, не влиза в забранената за строителство зона. 

На разстояние 3,5 км от парцела минава неасфалтиран път. Уникалното разположение на имота и панорамата благоприятстват за построяване на луксозен комплекс от затворен тип, ваканционно селище или хотел. Парцелът се намира на възвишение, което позволява на повечето апартаменти в бъдещия проект да имат панорамна гледка. Тук е единственият регион в Европа, където живее стадо диви коне", пише още в обявата, която към днешна дата е свалена.

Планираната продажба провокира дискусия в социалните мрежи, а проверката е започнала след запитване към министерството, отправено от БНР-Бургас

Справка в Агенцията по кадастър е показала, че публикуваните в обявата снимки на парцела съответстват на терен, едната част от който е държавна частна собственост. Оказало се, че той е в управление на Министерството на земеделието.

От там са потвърдили с обяснението, че "разпореждане с имоти държавна собственост се извършва при стриктно съблюдаване на разпоредбите на приложимото българско законодателство. "Изключено е имоти държавна собственост да бъдат продавани чрез агенции за недвижими имоти", посочват от ведомството. По случая се извършва допълнителна проверка. 

Засега няма коментар по казуса от фирмата за недвижими имоти.