Противогрипните ваксини тази година ще бъдат срещу щамовете "Виктория", "Камбоджа", "Вашингтон" и "Пукет", като те ще съдържат по-голямо антигенно състояние заради имунната система на възрастните хора. Това обяви пред журналисти проф.Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Процентът на обхващане с противогрипна ваксина на най-рисковите групи все още е най-ниският в Европа, посочи главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев.

По думите му през миналата година обхватът е достигнал до 7 на сто от популацията, а целта ни тази година е достигане на 10 на сто. Държавата, в рамките на национална програма, осигурява ресурс за противогрипни ваксини за възрастните хора до 2022 год., като се надявам програмата да продължи и след този период, допълни още Кунчев.

Необходимо е да има позитивна мотивация за хората, за да се ваксинират, каза Александър Симидчиев, председател на парламентарната комисия по здравеопазване. Може да се създадат и законодателни рамки, съдържащи позитивна мотивация, добави още той.

Главният държавен здравен инспектор допълни, че не се обмисля ваксината срещу COVID-19 да стане задължителна. По думите му е станала техническа грешка в медийното пространство, където се е появила такава информация.

Обсъжда се ваксината срещу варицела да бъде включена към задължителния имунизационен календар, обясни доц. Кунчев.