От коронавирусната инфекция е починал кардиологът д-р Ивелин Марков. Още един лекар, обичан от своите пациенти - енодкринологът д-р Ариф, също не можа да се пребори с болестта, информира секретарят на Областния координационен щаб за COVID-19 в Добрич д-р Светла Ангелова, която БТА цитира в 18.07 часа.

Около 20 минути по-късно БТА публикува съобщение от областния координационен щаб, в което поднасят извинения във връзка с оповестената по-рано информация за кончината на д-р Акиф. Те посочват, че погрешната информация е допусната в комуникацията с чуждестранната клиника, където ендокринологът се лекува.

"Областният координационен щаб, Регионалната здравна инспекция и Министерството на здравеопазването поднасят своите извинения на близките и семейството на медика и му пожелават бързо възстановяване", се казва в съобщението.

Д-р Ариф се лекува в клиника в Турция, след като е станало ясно, че има положителен тест за вируса, стана ясно от информацията.

В Добричка област през последното денонощие са регистрани нови 27 носители на коронавирус на възраст от 17 до 89 години. Сред тях има медицински лица и пациенти на болницата в Добрич, посочват от щаба.

В Многопрофилната болница в Добрич бяха констатирани груби нарушения, свързани с мерките срещу COVID-19, а броят на болните достигна 580 само за няколко седмици.

От здравното министерство поискаха оставката на ръководството, което обаче може да забави реорганизацията в болницата. Новото COVID отделение е изключително необходимо, като се очаква в него да има между 30-40 легла.

На място в Добричката болница беше и главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който издаде необходимите препоръки и указания за строги противоепидемични мерки в здравното заведение.