Грипна епидемия от днес в София, областите Кърджали и Хасково, Бургас, Благоевград и община Луковит. До второ нареждане се спират детските и женските консултации, ограничават се плановите операции и свижданията в отделенията.

На границата между първия и втория срок затворени остават десетки училища. Само в София заради грипната епидемия вкъщи до 6-ти февруари ще са около 130 хиляди ученици. В област Бургас и общините Севлиево, Трявна и Дряново децата също не са на училище.

През изминалата седмица извънредните мерки за ограничаване на грипа вече бяха въведени за Бургас, Велико Търново и Монтана.

Характерното за щама тази зима е, че засяга предимно децата. Институциите следят заболеваемостта в цялата страна и са в готовност да предприемат мерки и за останалите области и населени места.

Лекарите съветват по-големите деца да не използват времето да се виждат с приятели, а възрастните да не подценяват симптомите и да търсят медицинска помощ.

Очакваме пациентите да спазят изискванията да не посещават места, където има голямо струпване на хора в затворени пространства, често да мият ръцете си, да ядат повече плодове и зеленчуци, а при първи симптоми да се обръщат към лекарите, заяви пред bTV общопрактикуващият лекар във Велико Търново - д-р Любка Любенова.

В катедрата по инфекциозни болести към Медицинска академия в София се лекуват пациенти с усложнения от грип. Това е и едно от местата, на които може да се направи тест, за да се установи дали пациентът всъщност е носител на грип.

Д-р Магдалена Баймакова обясни, че е важно да се установи етиологичния причинител на заболяването и за това се правят тестове.

"Когато говорим за грип клиничната картина е ясна - висока температура, мускулно-ставни болки, характерна кашлица, болки в очите и силно главоболие. При част от пациентите, когато се колебаем за диагнозата, се правят така наречените бързи тестове", посочи лекарят. По думите й резултатите от теста винаги трябва да се интерпретират заедно с клиничната картина.

Във Велико Търново грипната епидемия беше обявена още в петък - на 24 януари за областта. Има обаче общини, в които вирусът все още не е много разпространен.

Д-р Ирина Музева от РЗИ обясни, че от 17 до 24 януари заболеваемостта в област Велико Търново е била 197 души при население 10 000. Единствено в общините Сухиндол и Павликени обаче учениците са в грипна ваканция. Около 10% са отсъстващите ученици в останалите общини в областта, посочи още д-р Ирина Музева.

Общопрактикуващият лекар д-р Любка Любенова също беше категорична, че няма достатъчно болни ученици, за да бъде обявена грипна ваканция в града. Тя припомни, че по време на грипна епидемия не могат да се извършват детска и женска консултация, както и профилактични прегледи.