Регионалните здравни инспекции в Стара Загора, Шумен, Бургас и в Силистра обявиха грипна епидемия. В града на липите се спират и учебните занятия от 16 до 18 януари, а край морето учениците ще почиват от утре до петък.

Според директора на РЗИ-Бургас д-р Георги Паздеров отсъстващите заради заболеваемостта от грип ученици в момента е над 15 %. Щамът протича с последващи усложнения, тежки бронхити и бронхопневмонии, и според медиците засяга най-вече деца от 0 до 14 години. 

Заболеваемостта в Силистренско е 329 на 10 000 души, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Граничното ниво на заболеваемост за района е 290 на 10 000 души. От утре се въвеждат ограничителни мерки в лечебни, детски и учебни заведения. Спира се профилактичната дейност - женски консултации, профилактични прегледи и консултации на деца и възрастни. 

В отделенията на лечебните заведения се въвежда строг пропускателен режим, ограничава се и плановият прием. При регистриране на заболели над 30 на сто в учебните заведения ще се спират учебните занятия. Въвежда се и строг сутрешен филтър в детските заведения. Ограничават се масовите прояви.

Директорът на РЗИ-Стара Загора д-р Златина Нанева обяви грипната епидемия и съобщи, че през последната седмица е регистрирана висока заболеваемост - 264,84 души на 10 000. Анализите на изследваните проби на болни лица с остри респираторни заболявания показват наличие на грипен щам А H3N2. Засегнати са всички възрастови групи.

РЗИ - Стара Загора препоръчва да се преустановят свижданията в лечебните заведения за болнична помощ . В заведенията за извънболнична помощ да разкрият при възможност грипни кабинети; да преустановят работата на женските и детски консултации; да преустановяват провеждането на плановите профилактични имунизации и реимунизации; да спрат профилактичната дейност.

Препоръчва се на старозагорци да ограничат социалните контакти и избягване на събирането на много хора в затворени пространства. Ежедневно ще се контролира заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания.

Грипна епидемия обявиха и в Шуменска област от утре - 15 януари. От Регионалната здравна инспекция препоръчват на РУО на МОН прекратяване на учебните занятия в областта от 16 до 18 януари. Засегнати са всички възрастови групи. Мерките се взимат заради регистрираната висока заболеваемост през последната седмица - 245 на 10 000 души население. Също така резултатите на изследваните проби на болни лица с остри респираторни заболявания показват грипен щам тип А. В болниците се прекратяват свижданията, а в поликлиниката няма да се провеждат женски и детски консултации, имунизации и профилактична дейност. От здравната инспекция препоръчват да се ограничават социалните контакти, болните да не се самолекуват и да не ходят на работа и на училище.

Още няколко области са пред грипна епидемия. Според последните обработени епидемиологични данни с много висока заболеваемост са  Ямбол, София, Сливен и Пловдив.