Заради усложнена обстановка във връзка с възникналите пожари в Хасковско, областният управител обяви бедствено положение, съобщиха от администрацията.

Мярката се прилага за общините Димитровград, Хасково, Харманли и Тополовград. Областният управител Стефка Здравкова съобщи, че е поискала помощ от Министерството на отбраната.

В района на военния полигон Корен е възникнал пожар, който заради силния вятър се движи източно от село Динево и продължава по билото в посока Малево и Криво поле, вече обхвана площ от 1 000 декара, съобщиха от община Хасково. Горят предимно широколистна гора, храсти и суха растителност.

В община Димитровград има пожар между село Крум и Димитровград.

От Областна администрация съобщиха, че пожар има и в Елхово, който се разраства към община Тополовград.

За около 4 часа заради задимяване от пожара бе затворена магистрала "Марица". Силно е задимяването, не се вижда нищо и се наложи да затворим магистралата, каза малко след 16.00 часа областният управител на Хасково Стефка Здравкова.

Около 20.00 часа Пътната агенция съобщи, че е възстановено движението по АМ "Марица" от пътен възел "Симеоновград" до пътен възел "Любимец" в двете посоки.

От 21.00 часа в петък 19 военнослужещи от 31-ви механизиран батальон със специализирана техника от състава на Сухопътните войски помагат за потушаването на пожара в района на с. Динево, област Хасково.

Пожар гори и в община Твърдица, област Сливен, в потушаването на който се е включил вертолет "Кугър", Той излетя в 17.43 часа от авиобазата "Крумово", съобщиха от Министерството на отбраната.

Екипажът с командир майор Йордан Йорданов се е включил в действията за овладяване на огъня, обхванал иглолистен масив в района на язовир "Жребчево". До 20.17 часа военнослужещите са изпълнили 21 водоспускания от въздуха върху обхванатия от огъня район.