Обяви в интернет набират хора, готови да дадат достъп до "Фейсбук" профилите си, срещу заплащане. Според експерти по киберсигурност най-вероятната цел на тази онлайн кампания е политическа пропаганда. Не е изключено обаче да става въпрос и за обикновена измама, съобщава bTV.

В обявите не се споменава техният източник. Иска се активен от поне 2 години "Фейсбук" профил с реални снимки и достъп с приложението дистанционен контрол на компютъра ви.

Обещават и 50 лева.

Предложението за бързи пари чрез предоставяне на активен "Фейсбук" профил се среща и в множество еднотипни обяви, появили се преди дни.

"Искате ли еднократни 50 лв. Може профили и извън България", гласят те.

Според експерти по киберсигурност тази кампания може да е дело на рекламна агенция.

"Това обаче се случва срещу много по-малка сума пари и обикновено таргетира и засяга много голям брой потенциални клиенти - автоматизирана работа, нещо, което не изисква толкова много ръчен труд", коментира Красимир Коцев, експерт по киберсигурност.

Затова и другата вероятност - зад обявата да стоят политически формации, се смята за по-логична. Най-вероятно става дума за набиране на така наречените тролове - с цел да разпространяват определени политически послания преди предстоящите избори догодина, обясняват специалистите.

bTV влезе в контакт с един от авторите ѝ. Последваха инструкции: "Инсталира се една програма, за да имат достъп до компютъра ви. Oт телефон не става".