Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за извършени по време на протеста снощи хулигански действия срещу офиса на ГЕРБ на столичната улица "Панайот Волов".

Към наказателна отговорност са привлечени петимата, които още вчера около 21,00 ч. бяха задържани от полицията. Те са обвинени в това, че са "извършили непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото, като на публично място са хвърляли предварително подготвени камъни срещу офис на политическа партия и по този начин са счупили прозорци на сградата, както и вратата ѝ". Деянието е извършено по време на протест, като с действията си обвиняемите са демонстрирали незачитане на правните норми - престъпление по чл. 325, ал. 1 от НК, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Трима от обвиняемите са непълнолетни - Г. Р. на 15 г., Б. Б. на 16 г. и Б. Ц. също на 16 г. Четвъртият е Н. З. е на 54 г., а петият - 49-годишният М. Ш. - марокански гражданин. Спрямо него има наложена принудителна административна мярка "Връщане в страна по произход", до изпълнението на която той езадължен да се явява веднъж седмично във 02 РУ-СДВР.

На непълнолетните е наложена мярка за неотклонение "Надзор на инспектор при детска педагогическа стая", а двамата мъже са освободени срещу парична гаранция. Сумата обаче не се съобщава.

Разследването по случая продължава, подчертаха от прокуратурата.

Кадър от bTV

До ескалация на напрежение се стигна по време на снощния протест срещу правителството и премиера Бойко Борисов. Част от демонстрантите изпочупиха стъклата и вратата на централата на ГЕРБ в район Оборище, и изсипаха пред нея боклуци и листа. Хвърлена беше и димка. Повечето протестиращи коментираха, че нямат общо с това и че извършителите са провокатори. 

От ГЕРБ пък заявиха, че това не е първото посегателство над този техен офис, но този път са се обърнали за съдействие от полицията за установяването на извършителите.