Това съобщиха от прокуратурата, откъдето подчертаха, че продължават периодично да предоставят информация по досъдебното производство за дейността на длъжностни лица от БНБ и Корпоративна търговска банка.

На 28 юли, в условията на задочно производство, като обвиняем за длъжностно присвояване в особено големи размери, представляващо особено тежък случай, е привлечен Цветан Василев – председател на Надзорния съвет на КТБ АД. Началното му обвинение е за това, че през периода от декември 2011 г. до 19 юни 2014 г. умишлено е склонил Маргарита Петрова (главен касиер) и Орлин Русев (изпълнителен директор), да се разпоредят с 206 милиона лева.

Задочното привличане е по причина, че Василев се намира извън страната, с неизвестно местоживеене, уточниха от прокуратурата.

Последно се знаеше, че банкерът е във Виена и през юли той дори обяви, че скоро ще се върне в България. Излезе обаче неофициална информация, че е обвинен и издирван и той така и не се върна. 

По отношение на Василев е издадена Европейска заповед за арест (ЕЗА) и е обявен за издирване в Шенгенската информационна система (ШИС). Предприети са съответните действия и за издирването му в системата на Интерпол, уточниха от държавното обвинение.

Като обвиняеми са привлечени и временно отстранените от длъжност изпълнителни директори на КТБ - Илиан Зафиров, Георги Христов, Орлин Русев и Александър Панталеев, както и Георги Зяпков - ръководител управление „Кредитиране“ в банката.
Те са обвинени в различни форми на съучастие за умишлена безстопанственост в особено големи размери, представляваща особено тежък случай. На Зафиров, Русев, Христов и Панталеев са наложени мерки за неотклонение „парична гаранция“ в размер на по 10 000 лв., а спрямо Зяпков – 5000 лв. И на петимата са с ограничение да напускат страната.

От прокуратурата съобщиха още, че след анализ на данните от докладите на трите оторизирани от БНБ одиторски компании и на доказателствата по делото са формулирани задачите на финансово-счетоводна експертиза, която ще бъде възложена на "международна организация с безспорен експертен опит".

Установени са и иззети документи, които длъжностни лица при банката са укрили от квесторите и разследващите органи.
В помощно помещение на банката в кашон са били скрити части от кредитни досиета и счетоводни документи на различни дружества със залепени на тях бележки с текст „Да се махнат при проверка“, „Да не се дават на одиторите“ и подобни.

Иззети са и 14 чувала с нарязани оригинални документи, като е установено, че унищожаването им е извършено на 21 юни, ден след решението на БНБ за поставяне на КТБ под специален надзор. Това е станало по устна заповед на един от изпълнителните директори на банката.

Изнесени от сградата на банката и укрити оригинални документи са установени и при претърсване (след съответно разрешение на съд) в помещение в сграда в София.

От управление „Банков надзор” на БНБ са изискани всички документи за надзора над КТБ, включително и в случаите на увеличаване на капитала на банката.

Продължават интензивни разпити на свидетели и обвиняеми, без да се препятства текущата дейност на квесторите и банката, подчертават от прокуратурата.

Неоснователни са разпространените твърдения за изнасяне на оригинални документи (вкл. кредитни досиета) от банката и прилагането им по следствени дела, в резултат на което се създавали предпоставки за нарушаване на банковата тайна.

Всички действия с такава информация се извършват при стриктно спазване на Закона за кредитните институции и след съгласуване с квесторите. Резултатите от извършени претърсвания показват, че има изнесени и унищожени документи, но не от разследващите органи или от квесторите, а по разпореждане на длъжностни лица от КТБ, някои от които вече обвиняеми, се казва още в съобщението.