Изпълнителната агенция "Медицински надзор" предлага към нея да бъдат създадени експертни съвети от специалисти, които да извършват оценка и подредба на кандидатите за трансплантация. Това обясни изпълнителният директор на "Медицински надзор" д-р Георги Христов пред БНР.

"Ще има по-голяма публичност. Ще има представители на пациентски организации, които като наблюдатели ще участват в този процес", увери Христов в предаването "Преди всички".

Промените се предлагат заради оповестени злоупотреби при трансплантации в болница "Лозенец". Предстои предложенията да бъдат публикувани за публично обсъждане.

Д-р Георги Христов поясни, че следва да се регламентира нормативно набор от документи, които чужд гражданин, който иска да му бъде направена трансплантация у нас, трябва да представи.

В момента не се проверяват други трансплантации извън казусите в болница "Лозенец", уточни Христов.

Текат проверки на ИА "Медицински надзор" по няколко случая, които бяха огласени през последните дни - починалата родилка в Благоевград, задушилото се дете в болницата във Велико Търново и по случай от Плевен, съобщи д-р Христов.