Доклад с искане за удължаване на извънредната епидемична обстановка ще бъде внесен от Министерството на здравеопазването в Министерски съвет утре.

Това съобщи във Варна ресорният министър проф. д-р Костадин Ангелов. В последните две седмици в сравнение с предходните две заболеваемостта в България намалява.

Не възнамеряваме да засилваме мерките, ако цифрите останат такива, каза още здравният министър. Като грозна лъжа определи твърденията, че наесен маските навън отново стават задължителни.

От утре във Варна ще заработи координационен център, който ще бъде разположен на Инфекциозната клиника към УМБАЛ "Света Марина", която се намира на територията на Окръжна болница, допълни на проф. Ангелов.

"Всяка една линейка, която пристигне с пациент, който има нужда от лечение, ще се преценява на място от дежурния инфекционист. Той ще разпределя този пациент към кое болнично заведение да бъде насочен за лечение", обясни той.

"При увеличаване на пациентите имаме готовност да настаняваме пациенти в МБАЛ - Девня и в "Еврохоспитал", каза още министър Ангелов.

Според министъра здравната ни система е подготвена и ще издържи на сериозно завишаване на заболелите.

Министър Ангелов изнесе и актуалните данни за обстановката с коронавируса във Варненска област. До момента са регистрирани 1167 положителни на COVID-19 пациенти, като излекувани са 697, а починалите - 27. В болнични заведения са настанени 44 пациенти от областта, а заедно с тези от други области те са 64.

За двата дома за възрастни хора във Варна, в които бяха установени случаи на COVID-19 министърът каза, че в "Св. Георги" положителните проби при ползвателите са 94, а 9 са били при персонала. При направените контролни тестове всички от персонала са с отрицателни проби, а при потребителите само 9 са положителни, но те са в добро състояние. Починалите са шест. В другия дом - "Гергана", от 124 потребители 22-ма са били с положителни теста, а след контролните тестове само трима са положителни. При персонала трима са били с положителни тестове, но след контролните проби те вече са с отрицателни.

Министърът информира още, че ще бъде осигурена плазма от София за лекарката с COVID-19, която е болницата в средно тежко общо състояние, с дихателна недостатъчност.

Министърът на здравеопазването е на посещение във Варна днес, където се срещна с екипа на Регионалната здравна инспекция, както и с директори на болници в областта.