Усложнена е пътната обстановка в Северозападна България, където второ денонощие не спира да вали сняг. В цялата страна днес е в сила предупреждение за опасно време. Оранжев код за обилен снеговалеж е обявен в областите Монтана, Враца, Ловеч и Габрово. В останалите райони е издаден жълт код за сняг, в Централна и в части от Южна и Югоизточна България - за дъжд, а в по-голямата част от Черноморието предупреждението е за силен вятър.

Най-значителна снежна покрива ще е в планините, северозападната част на страната, Рило-Родопската област. Най-много сняг в момента е натрупал в района на столицата - 21 сантиметра и в района на Враца - 25 см. Шофьорите да карат внимателно и да тръгват на път подготвени, призоваха от Пътната агенция.

Пътуванията да бъдат само по особено наложителност, защото е висока снежната покривка в планините.

В 8 от 10 общини в област Враца няма ток заради продължаващия от вчера снеговалеж. Регионът е с най-голяма снежна покривка в страната от 25 см. Електрозахранването е прекъснато в населени места в общините Враца, Козлодуй, Мездра, Бяла Слатина, Оряхово, Мизия, Криводол и Роман.

Край Враца на пътя за Оряхово край село Боронав закъсаха първите автомобили. Причините - недобре почистен път и неподготвени за зимни условия коли.

В София тази нощ 140 снегорина са почистили и обработили пътищата със смеси срещу заледяване. Обработени са трасетата на градския транспорт, основни улици в кварталите, както и стръмни участъци и мостове.

Започнало е почистване и в някои вътрешно-квартални улици в столицата. В момента движението на градския транспорт се извършва навсякъде по обичайните му маршрути, съобщиха от Столичната община.

Проходът Петрохан е почистен и засега няма затворени пътища.

Движението при 19- ти км на АМ "Хемус", в посока София, в района на Потоп се осъществява с повишено внимание. От 09:00 до 17:00 в този участък затворена е аварийната лента.

Отново на "Хемус"- движението в участъка от км 407- ми до 416- ти км, в посока Варна се осъществява с повишено внимание поради демонтаж и монтаж на ограничителни системи.

Прогнозата на синоптиците е да вали до утре сутринта сняг. След това ще има затоплянето и в повечето райони ще вали дъжд.  Температурите ще останат около нулата. Ще има заледявания, каза заяви синоптикът Анастасия Стойчева пред БНТ.

Март е характерен с такива резки промени, но температурите са нетипично ниски. Втората половина на седмицата ще бъде с по-високи температури. На изток в четвъртък, петък няма да има валежи и към края на седмицата очакваме да дойде пак пролет. В началото на следващата седмица ще има повече слънце и по-високи температури.

Едва ли тази динамика, която забелязваме при март ще се успокои през април. Но все още не виждаме подобна обстановка, заключи синоптикът.