Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) е одобрила и заплатила 1 159 440 лв. за извършване на PCR тестове за COVID-19 за периода април - август, показва справка на НЗОК, публикувана на интернет страницата ѝ.

Общият брой на изследванията е 19 324, като най-голям брой изследвания са платени за областите Варна, Пловдив, Бургас, Стара Загора и за София-град.

От 1 март до 31 август по отчетени към НЗОК пациенти с COVID-19 на болниците са платени 6 269 916.61 лв., в които са включени клинични пътеки, клинични процедури, за лечение на пациенти, поставени под карантина и др.

Припомняме, че в началото на август НЗОК и лекарският съюз се договориха за увеличение на заплащането на определени клинични пътеки, като най-голямото увеличение бе за клинична пътека 104 (една от клиничните пътеки, по която се лекува COVID-19), като от 618 лв. размерът ѝ нарасна на 1200 лева.

По време на разговорите д-р Иван Кокалов, вицепрезидент на КНСБ "Социална защита, обяви, че една от първите необходими в новия рамков договор с Касата трябва да бъде тази, в която минимум 50% от средствата по клинични пътеки да отиват за заплати.

"Освен това трябва да има и правила как да се разпределя допълнителното материално стимулиране - там е заровено кучето на началните заплати, за да не може един да е свинско, а друг - зеле", коментира д-р Кокалов.

Според него трябва да има правила за разходване на ограничения обществен ресурс, както и да се оценява качеството и да се плаща за качество, а не за количество. "Не болният да се връща след месец отново за лечение", добави той.