В най-кратки срокове заявленията, които не са приключени от Фонда за лечение на деца и Комисията за лечение на възрастни в чужбина ще бъдат обработени от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). Това увери Д-р Галя Йорданова, директор на дирекция "Лечение в чужбина и координация на системите за социална сигурност" в НЗОК, която от 1 април поема дейността на Фонда за лечение на деца и Комисията за лечение на лица в чужбина към Министерство на здравеопазването. В сградата на НЗОК бе представена новата приемна за гражданите, желаещи да се лекуват в чужбина.

Йорданова посочи, че в касата са постъпили 146 заявления за деца, които не са приключени от Фонда и още 24 от Комисията за лечение на лица в чужбина. Тя каза още, че всички те ще бъдат обработени от НЗОК в оперативен порядък. От днес всички заявления за лечение, финансирано от здравната каса, ще се подават в НЗОК. Заявления в районните здравноосигурителни каси ще могат да се подават от октомври.

Йорданова изтъкна, че на страницата на НЗОК всеки пациент може да проследи какви са неговите права в случай, че кандидатства за такова лечение в България или в чужбина.

"Всички подадени заявления до момента, които не са приключени от Фонда за лечение на деца в чужбина и Комисията за лечение в чужбина могат да бъдат проследени на тази страница, влизайки с номера, с който са кандидатствали във фонда и в комисията", обясни експертът. По думите на Йорданова така всеки ще има пълна информация за това как се движат документите не само след 1 април, но и преди това. Йорданова заяви, че няма да има проблеми за всички случаи, при които предстои заминаване в чужбина.

"Изготвени са типовите договори за лечение в чужбина", увери Йорданова. Очаква се поканените хабилитирани лица на Обществения съвет към Фонда да участват като представители на новите експертни съвети към НЗОК. "Няма да има прекъсване, а ще има приемственост и надграждане на това, което е било до момента", каза още Йорданова.

Заявлението, което е необходимо за подаване, както и декларациите и всички необходими документи остават същите. Информацията за тях е достъпна на сайта на НЗОК. Йорданова изтъкна още, че има неприключени преписки за повече от 3 месеца, а сега новите срокове са силно скъсени в рамките на две седмици. Йорданова увери, че продължава лечението в чужбина, освен за страните от ЕС и за страните от Европейското икономическо пространство, с които НЗОК имаме сключено споразумение за сътрудничество.

Пламен Таушанов, член на Надзорния съвет на НЗОК, представител на пациентските организации обясни, че досега не повече от 100 хиляди лв. са даренията, събирани в рамките на година от Фонда за лечение на деца в чужбина. Очаква се те да преминат към бюджета на НЗОК. Според него е важно да се намери решение на проблема с информационните системи на касата, така че родителите да могат да виждат къде досега са били пращани деца за лечение, защото в противен случай се нарушава правото им да избират къде да се лекуват децата им.