Има реален риск да загубим единствения център за лечение на вродени детски сърдечни малформации, заради липса на специалисти. Около тази теза се обединиха в интервю за БТА детските кардиолози от Националната кардиологична болница (НКБ) д-р Стоян Лазаров и д-р Димитър Печилков.

Знае се, че намалява броят на сестрите, намаляват и желаещите да учат за медицински сестри, а за нашия център е необходим висококвалифициран персонал, каза д-р Печилков.

По думите му има написани мерки, но реално нищо не се случва. Средната възраст на медицинските сестри в Националната кардиологична болница е над 50-60 години.

Единственият начин да продължим да работим е да дойдат нови хора, но работата при нас е тежка, отговорна, изисква продължителна квалификация, а всичко това трябва да е подплатено с достатъчно заплащане, допълни той.

Според д-р Печилков към детската кардиология има интерес от страна на младите лекари, но проблемът за педиатрията е, че скоро няма да има хора, които да обучават специалистите. Голяма част от университетските преподаватели ще се пенсионират, ще се получи дупка, в която ще има хора с желание за работа, но няма да има кой да ги обучи, изрази тревогата си лекарят.

В България годишно приблизително 500 са родените с вродени сърдечни малформации, като 250 от тях ще имат нужда от хирургично лечение до навършване на 18 години, посочи д-р Печилков.

От тези 250 деца около 40-45 са тези, които са с критични вродени сърдечни малформации и те трябва да бъдат оперирани до навършване на 1-месечната им възраст. Това са най-проблемните пациенти, защото те, освен че имат сърдечни проблеми, имат и най-нормалните проблеми на новороденото - адаптационен период, повишен риск от инфекции и др. Има и около 30-40 деца, които имат нужда от повторна операция. Няма болница, в която да изпратим вече оперираните деца, в която да се долекуват. Независимо дали детето е новородено или е под 1-годишна възраст, финансирането е едно и също, но едните остават в болницата 15 дни, а другите - 50 дни, добави лекарят.

Той посочи, че за 2018 г. оперативната смъртност за новородените е под 20 на сто, което в сравнение със световните кардиохирургични центрове е висока, но в сравнение с нашите условия е намалена почти наполовина, благодарение на много усилия. Ние сме включени в програма на Бостънската детска болница за подобряване на качеството на грижите за деца с вродени сърдечни малформации, програмата е безплатна за нас и работим с тяхна помощ и препоръки, он лайн обучение и интернет семинари, добави д-р Печилков.

От доста години практически нямаме медицински изделия, които да ни позволяват да си вършим работата нормално, каза д-р Лазаров. НЗОК плаща импланти за дълбока мозъчна стимулация за хора с Алцхаймер - така и трябва да бъде, но какво се прави за деца, които се налага да бъдат оперирани 8 дни след раждането си, пита кардиологът. По думите му за тези деца няма почти никакви медицински изделия, заплащани от НЗОК. Десетки пъти сме обяснявали, че ни трябват и медицински изделия, които рядко се ползват, но трябва да ги имаме в наличност. Някои от изделията не се плащат от Касата, някои са ги забравили изобщо, а поради липса на компетентност има и изделия, които изобщо не ни трябват. Ние сме ги уведомили, че не ни трябват, но продължава същата стратегия, отбеляза д-р Лазаров. Той посочи и че в операционната зала доскоро не е имало климатик, но "след разправии с директора на болницата е сложен домашен климатик".

Последната ми операция премина при 30 градуса в операционната зала. Това е проблем както на управлението на болницата, така и на държавата, защото не може да се оставят болниците да се издържат единствено от постъпленията от Здравната каса, подчерта д-р Лазаров. Ако протече покривът, ремонтът се плаща от тези постъпления, които всъщност са за лечебна дейност, лекарства, консумативи и заплати, каза още той. По думите му цените на базовите клинични пътеки не са променяни 12-15 години.

Освен вродената сърдечна малформация, бебешкото или детското сърце може да се увреди от различни групи заболявания, които започват да се проявяват все по-рано, подчертаха кардиолозите. Лекарите са единодушни, че липсва политика в детското здравеопазване и в образование. На децата им е по-лесно да са пред компютрите и телефоните, вместо да спортуват, каза д-р Печилков и допълни, че придобитите сърдечни заболявания ще създават все по-сериозни проблеми.

Отдавна сме забравили профилактиката, а се опитваме да лекуваме последствията, посочи д-р Печилков. Много по-разумно е да се инвестират по-малко пари за профилактика, вместо да се лекува високото кръвно налягане, каза още той. Важни неща са нормалната физическа активност и правилното хранене не само на децата. В програмите за майчино и детско здравеопазване са написани прекрасни неща, но ще дойде време да се отчитаме пред обществото и пред ЕС, а броят на децата с повишено кръвно налягане се увеличава, увеличават се и последствията, които ще видим, когато тези деца станат възрастни и тогава се повиши броят на инфарктите и инсултите, добави д-р Печилков. Тези деца ще бъдат възрастни, но под 30-годишни. Далече сме от ежедневните грижи за здравото дете, допълни още кардиологът. Д-р Печилков предлага на всяко дете, прегледано от личния лекар, да се измерва и кръвното налягане.

Д-р Лазаров припомни системата на училищните лекари и стоматолози и подчерта, че тя е давала много добри резултати.

Бъдещата детска болница, по думите на д-р Лазаров, трябва да бъде близо до кардио-хирургия за възрастни. Съвместната ни работа с лекарите за възрастни е задължителна, тъй като лечението на ритъмно-проводните нарушения при деца е за около 30 деца на година и няма как да развиваме тази специалност, затова и трябва да сме близо до тях, обясни той. Според него детската болница трябва да бъде в Националната кардиологична болница. Доводите му за това предложение са, че Националната кардиологична болница е близо и до Акушеро-гинекологична болница с неонатологично отделение, има голям парк, близо е до жп- и автогара, до метро и др. Трябва да има място за настаняване на семействата на болните деца, трябва да има и паркинг, места за хранене и др., добави специалистът и даде пример с Бостънската детска болница, където, по думите му, има повече места за хранене отколкото около НДК. Едно дете не може да бъде оставено само в болницата - това е най-големият стрес за него, категоричен е д-р Лазаров. Според него Националната кардиологична болница трябва да бъде превърната в многопрофилна детска болница, която да бъде с нов, модерен външен мениджмънт и най-важното - държава да я финансира.

Бистра Желева, която е вицепрезидент в Children's HeartLink - 50-годишна неправителствена организация в Минеаполис, САЩ, занимаваща се с подпомагане на развитието на детски кардиологични и кардиохирургични центрове в развиващите се страни, каза за БТА, че най-критичният момент е следоперативното лечение на вродените сърдечни малформации и смъртността е много висока. Поради тази причина лекарският екип е от голямо значение, а медицинските сестри са изключително важни. Квалификацията на персонала е много важна, за да може да се обучават млади специалисти, а и да се поддържа нивото на практикуващите.

Желева, която има дългогодишен международен опит в организиране и ръководене на програми за обучение на медицински персонал и за подобряване на достъпа до детски сърдечни здравни услуги за деца с вродени сърдечни дефекти, също подчерта, че детската болница трябва да е свързана с болница за възрастни. Партнираме с болници в развиващи се държави и помагаме да се развиват кардиологични програми, в България има възможност за такава програма, тъй като има чудесни специалисти, посочи тя. Децата трябва да се проследяват дори и след навършването на 18-годишната им възраст, а такава програма тук няма, допълни Желева.

Преди дни София беше домакин на първата по рода си среща на Европейската асоциация на детските сърдечни хирурзи и Световната организация по детска и конгенитална сърдечна хирургия.