До този момент няма официално постъпило нито едно предложение от народен представител или група народни представители за шеф на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/. Това каза пред журналисти в парламента Борис Ячев, председател на Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика по повод информации в медиите, че главният прокурор Сотир Цацаров е фаворит за поста.

Ячев посочи, че ПГ на "Обединени патриоти" не е търсена за политически консултации или обсъждане на дадена кандидатура. Той информира, че срокът за номинации от страна на народни представители или парламентарните групи изтича другата сряда. По думите му е нормално председателят на Антикорупционната комисия да бъде предложен от най-голямата политическа сила.„

Снимка: Фейсбук

"Ако няма такива предложения, най-вероятно тогава ще коментираме в рамките на "Обединени патриоти". На този етап не сме обсъждали кандидатура", каза Ячев.

На въпрос за личните качества на Цацаров, Ячев посочи, че като юрист с над десетгодишен опит, Цацаров формално отговаря на условията за поста.

Той обясни, че по процедура, след като бъде направена номинацията, има 14-дневен срок, в който се проверяват документите на кандидатите. "Като председател на комисията трябва да направя запитване до Комисията по досиетата. Евентуалните кандидати или кандидат трябва да представи своя концепция, така че в рамките на тези две седмици има възможност да бъдат проведени консултации вътре в парламента между отделните партии и отделните парламентарни група за подкрепа или не подкрепа", увери той и изтъкна, че в следващите двадесет дни има достатъчно време за парламентарни дебати.

Нека да стане факт кандидатурата, тогава да коментираме, лаконичен беше Хамид Хамид, заместник-председател на правната комисия в парламента от ДПС. Той допълни, че първо трябва да изтече срокът за номиниране и да станат ясни всички предложения.

В ДПС още не са обсъждали дали ще предложат име за председател на антикорупционната комисия. Има още много време, цяла седмица, добави Хамид.