На този етап не се налага да бъдат затваряни границите. Това стана ясно от отговор на вътрешния министър Младен Маринов на брифинг  с вицепремиера Томислав Дончев и представители на Националния оперативен щаб за коронавируса, след като парламентът единодушно въведе бе гласувано обявяването на едномесечно извънредно положение по предложение на правителството.

Вчера премиерът заяви, че тези мерки се въвеждат с цел, ако се наложи, МВнР да може да затваря границите и да определя гражданите на кои държави не може да влизат у нас, както и от България да не може да се пътува до определени страни. 

"Карантината може да се въвежда както по отношение на лица, така и на територии, и тогава МВР ще предприеме мерки", уточни Маринов.

Дончев пък призова да се ограничат пътуванията до рисковите държави.

В същото време и Министерството на външните работи препоръча на българските граждани да пътуват извън страната само при крайна необходимосто и съобщи, че заради разпространението на COVID-19 в световен мащаб и обявената от СЗО пандемия, повишава индекса на риск при пътуване до 12 държави:

Иран - ниво на риск 5 (Предупреждение за преустановяване на всякакви пътувания и незабавно напускане на страната);

Република Корея - ниво 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост);

Испания - ниво на риск 4 (Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост);

Франция - ниво на риск 3 (Препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост - регионите Гранд Ест, Ил дьо Франс, О дьо Франс, Оверн-Рона-Алпи, Бургундия-Франш-Конте, Прованс-Алпи-Лазурен бряг, остров Корсика, където са регистрирани най-голям брой случаи на коронавирус, като обстановката в цялата страна остава изключително динамична);

Германия - ниво на риск 3 (Препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост - провинциите Бавария, Баден Вюртемберг и Северен Рейн-Вестфалия, където са регистрирани най-голям брой случаи на коронавирус);

Япония - ниво на риск 3 (Препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходимост - префектурите Хокайдо, Аичи, Осака, Токио, Канагава, Хього, Чиба, където са регистрирани най-голям брой случаи на коронавирус.);

Швейцария - ниво на риск 2 (Повишено внимание - осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната);

Норвегия - ниво на риск 2 ( Повишено внимание (осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната);

Дания - ниво на риск 2 ( Повишено внимание (осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната);

Швеция - ниво на риск 2 ( Повишено внимание (осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната);

Нидерландия - ниво на риск 2 (Повишено внимание (осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната);

САЩ - ниво на риск 2 ( Повишено внимание (осведомете се подробно за актуалната обстановка в страната)

Остават повишени нивата на риск при пътуване до Китай - ниво 5, Италия - ниво 4, уточниха от ведомството.

И препоръчаха на гражданите още:

- Да следят информацията, предупрежденията и съветите, които МВнР публикува на своя сайт в специална рубрика "Коронавирусът - какво да правим" - https://www.mfa.bg/bg/customnews/main/24736

- Информацията може да бъде намерена и в рубриката за съобщения на дирекция "Ситуационен център" https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/listing и в рубриката "Пътувам за" за всяка отделна държава https://www.mfa.bg/bg/embassyinfo

- Да следят и следват препоръките и инструкциите на властите в държавата, в която се намират.

- При необходимост от съдействие да се свържат на денонощните ни телефони: +359 2 948 24 04; +359 2 971 38 56

Призоваваме сънародниците ни, които живеят постоянно зад граница, да проявяват високо самосъзнание и грижа за близките, като преосмислят евентуално планирано връщане в България в близките седмици по различни поводи, включително лични или предстоящите Великденски празници, заявиха още от министреството на Екатерина Захариева.

"Извънредно положение не означава, че животът спира. Това, че е обявено извънредно положение не означава, че се случва нещо извънредно. Целта беше да се развържат ръцете на държавните институции", каза още Дончев, като подчерта, че няма риск от противоправни действия.

"Голяма част от гражданите не следват тази дисциплина, която очаквахме от тях в тази ситуация", критикува вицепремиерът и изтъкна, че затова са нужни и промени в Наказателния кодекс с въвеждането на санкции.

"При неспазване на карантина се предвижда ограничаване и на социални плащания. Необходими са ни драстични мерки, те имат цена. Ситуацията може да се променя ежедневно, мерките ще бъдат затягани или либерализирани в зависимост от нея", обясни Дончев и настоя поне за две седмици да бъдат затворени дискотеки и барове.

Отворен бил въпросът със заведенията за хранене.

"Имаме намерението, доколкото позволяват възможностите на бюджета, да подпомогнем бизнеса, но не и да излагаме на фискален риск държавата", допълни вицепремиерът.

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пък заяви:

"Ние сме в началото на сериозен епидемичен подем и мерките са той да не е толкова висок и да е отложен във времето. При нормални обстоятелства вълната трябва да е 2,5-3 месеца. Пикът зависи от това какви мерки вземаме. Това е вирус, който познаваме от два месеца, и няма как да бъде направена точна прогноза. Имаме си работа с доста непознат агент, не всичко е изяснено от гледна точка на това, кой е природният резервоар, какъв е точният механизъм на предаване, кои мерки, как влияят на епидемичния процесНадяваме се с промяна във времето да реагира като другите вируси. Това е третият коронавирус, с който се сблъсква човечеството и на база на преживяното в Китай, донякъде вече и в Европа, може да се твърди, че ние сме в началото на сериозен епидемичен подем".

По думите му в света има няколко модела на поведение. Резултатът от тези мерки е доста различен, каза експретът и даде пример с Италия и Испания, където вирусът е силно разпространен.

"Същевременно във Виетнам, който е много близо до Китай, доста активно успяха да ограничат разпространението. Това е резултат не само на мерки, но и на мисленето на обществото и на неговия манталитет като цяло. Кунчев бе категоричен, че по-голяма част от мерките са в ръцете на отделния човек, в неговото съзнание да спазва указанията. Това ще е ключово за това каква ще е заболеваемостта", отбеляза Кунчев.

Той уточни, че още миналата седмица са се свързали с 250 медиатори в ромските квартали, за да се вземат мерки и там.

"Ограниченията за карантината са изключително важни от медицинска гледна точка", добави шефът на Националния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

По повод факта че трима от заразените са деца, проф. Тодор Кантарджиев пък каза:

"Няма ли клиника, вирус трудно се улавя. Но децата много леко го прекарват. Пролетно време на деца да не им тече носа? Това е коронавирусът при децата".