От началото на следващата година домът за стари хора в "Драгалевци" няма да съществува. Това заяви пред Нова тв Николина Иванова от Агенцията за качество на социалните услуги.

"Съгласно закона до 31 декември всички частни доставчици на услуги трябва да бъдат лицензирани от Агенцията за качество. Въпросният доставчик няма да има издаден лиценз, защото вече не спазва стандартите за качество. Тоест на 1 януари следващата година този дом не трябва да съществува, дори нищо друго да не се случи", посочи тя.

В края на миналата седмица близките на 90-годишен мъж се оплакаха, че са прибрали възрастния човек със синини и охлузвания от дома. След излъчването на репортажа последва вълна от сигнали за насилие в дома. Живеещите в района разказаха, че по цял ден оттам ехтели писъци и викове за помощ.

След репортажите от Агенцията за качество на социалните услуги са се самосезирали.

"Но това не е първата проверка, която правим в този дом. През август проверихме още 49 частни домове за стари хора, това се прави за първи път в България", каза Николива Иванова.

Тя уточни, че Агенцията е създадена през 2020 година. Проверката в дома в "Драгалевци" е била рутинна.

"Установихме, че не се спазват стандартите за качество на социалните услуги. Направихме предписания. Но тогава не установихме насилие", каза Иванова.

Констатирано било обаче, че няма достъпна среда за хора с увреждания.

"Имаше стари хора, хора с деменция и шестима с психични разстройства. Това е абсолютно недопустимо по правилата", обясни Иванова.

Предписания са били издадени, срокът за изпълнението им е бил в края на септември. Последвала втора проверка.

"Предписанията не бяха изпълнени и е издаден акт", обясни Иванова. Със случая са запознати и органите на МВР, които също са участвали в проверката. Според Иванова и от МВР са се самосезирали.