Няма да има лимити за онколекарствата в болничното лечение, заяви председателят на Надзорния съвет на здравната каса Жени Начева след заседание, предаде БНР.

В анекса към Националния рамков договор за догодина имаше текст, според който Здравната каса нямаше да заплаща лекарства, ако стойността им надвишава месечните стойности, определени в бюджета.

"Няма да има лимити за онколекарства за болниците, категорично го заявявам. Лекарствата, знаете, че ще се плащат по друг различен ред. Текстът, който е отразен, в момента ще бъде коригиран, така, както е в настоящата година", каза жени Начева.

Здравната каса приключва годината без неразплатени разходи, посочи още тя. Причината - преразходите от 30 милиона лева за лекарства за домашно лечение и 47 милиона лева за онколекарства са разплатени от резерва на Здравната каса и от събраните 65 млн. лева повече от здравни вноски.

Здравната каса обаче обмисля да не плаща на аптеките за обработка на протоколи за скъпоструващи лекарства, стана ясно от думите заместник-министъра след заседание на надзорниците.

Промяната засяга лекарствата, които НЗОК плаща 100 процента. Досега Касата плаща по 2 лв. на обработен протокол. По думите на Начева по този начин НЗОК би спестила 16 млн.лв., които може да се насочат за скъпоструващи лекарства. Според нея няма да се налага тези два лева да се плащат от пациентите. Касата ще плаща на аптеките стойността на лекарствата, която е в Позитивния лекарствен списък. Предстои среща с представителите на фармацевтичния бранш за допълнително уточняване и обществено обсъждане на направените предложения за нормативни промени.