Резултатите от пробите, взети от умрялото диво прасе, открито миналата седмица край Шабла, категорично отхвърлят наличие на вирус за африканска чума по свинете (АЧС), съобщиха от Българската агенция по безопасност на храните. 

Данните са от директора на Националната референтна лаборатория за класическа и африканска чума по свинете (КЧС) и (АЧС) д-р Емилия Кирова.

След окончателното изследване на пробите резултатите са разписани с протокол 133/АЧС/, се посочва в съобщението.

От БАБХ предупреждават, че има риск стопани, които отглеждат прасета за лична консумация в задния си двор, да крият симптоми на заболяването, за да не претърпят икономически загуби. Ветеринарите обаче предупреждават, че когато прасето започне да показва симптоми и се заколи и прибере във фризера, това не помага, тъй като инфектираното месо не е опасно за хората, но е сериозен източник на зараза за други свине.

Междувременно румънските власти съобщиха за над 500 отделни огнища на африканска чума по свинете, главно в делтата на Дунав и близо до границата с Унгария, предаде Асошиейтед прес.

В източния окръг Тулча, който е най-засегнат от болестта, е обявено извънредно положение, съобщи за американската агенция представител на местните власти.  Михай Пагал, говорител на общинския съвет в Тулча, каза, че 48 000 прасета са били умъртвени от юни, след като била открито заболяването. Той каза, че две големи свинеферми са претърпели огромни загуби, както и множество малки стопанства.

По данни на ветеринарната инспекция само в окръг Тулча има 471 огнища на африканска чума по свинете. В национален мащаб 500 фермери ще получат компенсации за умъртвените животни.