Служители на НСО демонстрираха евакуация на охраняемо лице пред президента Румен Радев по време на редовна тактическа тренировка. "Служителите на НСО изпълняват своите задължения с чест, с всеотдайност и с висок професионализъм", каза държавният глава Румен Радев, който наблюдава на учението на полигона в Доброславци.

Още снимки вижте тук>>>

В рамките на практическото занятие бяха отработени основни тактически действия на екипите за охрана, синхронно кормуване, евакуация на охраняемо лице, защита от атаки от различна дистанция и оказване на първа медицинска помощ.

От началото на юни държавната охранителна служба възобнови пълноценния учебен процес след облекчаване на противоепидемичните ограничения.

Офицерите и сержантите от НСО отработиха тактически комбинации, изпълнявани от екипите за охрана, както и синхронно кормуване с два специализирани автомобила. Елементите на тренировката са част от цялостната ежегодна изпитна програма на служителите на НСО, като се оценява всяко едно действие на всеки служител.

"Уменията на служителите на НСО са свързани с продължително и постоянно обучение и работа в екип. Синхронът и работата в екип се реализират най-трудно и това се опитваме да постигнем", коментира заместник-началникът на НСО по учебната дейност полк. Емил Тонев, който изрази задоволство от тактическата грамотност на служителите.

Офицерите и сержантите в Националната служба за охрана провеждат тактически занятия няколко пъти седмично, а отделно се осъществява стрелкова подготовка, отработват се бойно-приложни техники, обща физическа и езикова подготовка.

"Първоначалният подбор е строг, кандидатите за служба в НСО трябва да имат много добра физическа и психическа подготовка", допълни още полк. Тонев.

По думите му, всеки може да постъпи на служба в НСО, ако отговаря на заложените нормативи, а постъпилите подлежат на сериозен последващ контрол за годност.