Народното събрание реши окончателно да бъде създаден регистър на частните линейки. Също така те няма да могат да имитират колите на спешната помощ. Това записаха депутатите в промените на закона за автомобилните превози, предава БНР.

За частните линейки, работещи извън обхвата на спешната помощ, и проблемите в сектора писахме в Dir.bg в няколко поредни материала.

Наша проверка показа, че в интернет съществуват над 100 сайта, предлагащи този вид услуги - всички работещи в сивия сектор, става ясно от направена проверка.

Нелегалните линейки в страната надхвърлят 180, само в София те са 55.

Сред поправките между първо и второ четене "Обединени патриоти" искаха да въведат текст, с който само болни или ранени лица да бъдат превозвани при специален режим.

Опозицията беше категорично против и призова законопроектът да бъде отхвърлен.

"Как точно ще засегне инкриминирането на тези така наречени "копърки-линейки". Ще приемем един ред сложен за регистрация, лицензи. Ако ти не отговаряш на една точка, ставаш ли линейка-копърка, носиш ли наказателна отговорност, конфискува ли ти се имуществото? Създаваме ли една предпоставка, за да създадем един голям хаос, защото искаме да угодим в 12 без 5 на някого днес. Защо толкова важна разпоредба не се подлага на общо обсъждане?", коментира депутатът от ДПС Халил Летифов.

Георги Свиленски от БСП каза, че поправките са лобистки и също поиска текстът да бъде отхвърлен.

"Защото мандатът приключва, защото има поети ангажименти и защото някой трябва да довърши това, което е започнал. Призовавам ви, колеги, нека в последните дни наистина да станем на нивото на отговорността, която очакват от нас българските граждани. Не подкрепяйте този законопроект. Министерството на транспорта работи по решаването на въпроса", каза той.

Валери Симеонов се обиди на изказванията на опозицията и защити промените с аргумента, че те са единствено в интерес на хората.

"Естествено, че става въпрос за лобизъм, но този лобизъм е в полза на тези хора, които имат нужда от спешна помощ и чийто живот се поставя под риск, включително инвалиди, включително възрастни хора. Добре би било колегите, които говорят за лобизъм, да назоват за кои фирми става въпрос. Аз съм вносител на този законопроект и мен това изключително дълбоко ме обижда. Никой досега не си е позволил да ме обижда в лобизъм", обяви той.

Окончателно в регистъра ще влизат всички частни линейки. Те ще се обозначават по определен начин, различен от този, който ползват Центровете за спешна медицинска помощ.