Шестима наши сънародници се възползваха от услугите на новото българско консулство в Барселона, което днес отвори врати за граждани. Четирима души са подали заявления за документи за самоличност, а двама са получили заверки на пълномощни, съобщи пресцентърът на Министерството на външните работи.

Адресът на новото ни задграничното представителство е Avenida de la Riera de Cassoles, 54, Barrio Vila de Grаcia, Distrito Grасia, а приемното време е от понеделник до петък от 9.00 до 12.30 часа.

Снимка: Външно министерство

От екипа на консулството уточняват, че от понеделник до четвъртък ще се приемат заявления за документи за самоличност, пълномощни, декларации, сертификати и документи по гражданско състояние, а в петък ще се извършват бракосъчетания /без последния петък от месеца/ и ще се приемат заявления за визи, за документи за придобиване и отказ от българско гражданство, както и ще се връчват готови документи.

Предоставянето на консулски услуги ще става само по предварително записан час, който ще се запазва по един от следните начини: онлайн на интернет адреса: https://www.consulatebg.eu/book - за подаващите заявления за български лични документи; на електронния адрес на консулството: Consulate.Barcelona@mfa.bg до 17.00 часа на предхождащия посещението ден/дни. При наличие на свободен час гражданите ще получават потвърждение по електронната поща, което следва да носят разпечатано или да покажат на телефон. Ако за поискания ден няма свободни часове, ще им бъде предложен първият възможен час за друг ден. Другият начин за записване на час е по телефона на консулството: + 34 937969950 - между 15.00 и 17.00 часа на предходния ден/дни.

Снимка: Външно министерство

Решението за откриване на консулство на Република България в Барселона беше взето от Министерския съвет на 5 май 2109 г. по предложение на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, припомнят от МВнР.

Консулският окръг на задграничното ни представителство обхваща автономната област Каталуния и автономната област Арагон. В Каталуния живее голяма българска общност, възлизаща по официални данни на 11 239 души, а по неофициални на около 25-30 000 души. През 2018 г. областта е била посетена от 30 100 български туристи, като по-голямата част от тях са посетили Барселона.

Откриването на консулството в Барселона ще допринесе значително за подобряването на консулското обслужване на българските граждани, пребиваващи в тази част на Кралство Испания, посочват от МВнР.