Ново огнище на коронавирус има в община Нова Загора. МБАЛ "Св.Петка Българска" в града е затворена за дезинфекция, за срок от 24 часа се спира приемът на пациенти.

Това съобщиха от Общинския кризисен щаб, който заседава днес във връзка с констатираните 10 случая на заболели с Covid-19 в общината. Започнало е изследване на персонала на "Вътрешно отделение", а по-късно и ще има поетапно тестване на всички служители на болничното заведение.

В града осем от новозаразените са от кв. "Шести" и работят във фирма в Стара Загора, двама са медицински лица от Нова Загора. Установени са били адресите и се издирват всички контактни на заразените. Към момента всички диагностицирани са карантинирани и са под домашно лечение. Общината възстановява дезинфекцията на града и кв."Шести".

От Щаба са взели редица решения и препоръки, сред които стриктно спазване на разпоредбите за носене на маски и дезинфекция в затворени помещения и на обществени места, засилване контрола при пропускателния режим в обществени сгради, за седем дни от днес се затваря градската градина.

Препоръчва се ограничаване на движението и събиране на големи групи от хора, заведенията да продават кафе само в чаша за еднократна употреба, спазване на противоепидемичните мерки в такситата и друг обществен транспорт.

На родителите се препоръчва да не водят децата си в детските градини, а във връзка с предстоящото национално външно оценяване за 7 клас, на 15 и 17 юни, се заостря вниманието на директорите на учебните заведения за спазване на пропускателния режим, дезинфекция на помещенията, измерване температурата на входа.