Увеличава се броят на хората от община Сатовча, които са заразени с новия коронавирус, а огнището в гоцеделчевското село Осина се разраства. Заради облекчаване на забранителните мерки вече има износ на заразата и в други населени места, алармират лекари от района, тъй като част от хората са се преместили в жилищата си в Гоце Делчев от страх да не се заразят.

Първите десет случая на хора, дали положителни проби с PCR тестове в село Осина, бяха регистрирани преди три дни. От изследваните контактни лица има нови заразени. По информация от източници на БНР те са близо 15. Общият брой на заразените хора до този момент е 23, сред които 5 деца, а над 30 са под карантина.

 За момента се смята, че заразата е тръгнала от жена, която е лекувана с онкологично заболяване в столичната болница "Свети Иван Рилски". След като жената е била изписана и се е върнала в селото, е заразила своите близки, а скоро след това починала. Заразена е и медицинската сестра, която се е грижила за нея. А оттам заразата е обхванала и нейното семейство.

Според РЗИ - Благоевград все още няма необходимост от затваряне на селото, тъй като случаите на COVID-19 там е малък - две семейства, които живеят на една и съща улица в три къщи, които са контактували помежду си. Въпреки това кметът на Сатовча настоява за карантиниране на Осина. 

Връчени са указания за усилена дезинфекция в селото. за осигуряване на защитни средства в обектите с обществено полезно значение - магазини, обществени сгради. Влиза се задължително с маска. Наблюдават се усилено, проверяват се от опганите на МВР стриктно, хората са предупредени - дисциплинирани са, ще спазват карантината. Консултирахме се с Националния оперативен щаб, засега ще изчакаме да видим как вървят нещата. Ако се увеличи броят, може да се стигне и до затваряне на селото под карантина", каза обаче д-р Калоян Калоянов - директор на РЗИ-Благоевград, цитиран от БНТ.

Другите две положителни проби за последното денонощие в област Благоевград са на жена от Благоевград и на мъж на 78 години, който е настанен в дома за възрастни хора в Благоевград. Вчера е станало ясно, че мъжът е с положителна проба и е бил направен опит той да бъде хоспитализиран. Мъжът няма симптоматика, затова е останал в дома, където в момента е изолиран. Там тече проверка на РЗИ и изследване и на персонала, и на хората, които ползват социалната услуга. Общо те са 120.

"Тази зараза е дошла отвън. Какви са начините, за да се зарази - възможно е да е от персонала. Част от него все още се изследва, досега всички са с отрицателни показатели. Очакваме другите резултати. Ако са малко, ще направим организация да бъдат в старческия дом, ако не дай си боже, са много, в понеделник ще обмислим няколко варианта: тези хора да бъдат настанени в други сгради, които са общинска собственост", каза Румен Томов - кмет на Благоевград. 

Тази сутрин е извършена пълна дезинфекция на дома и на площите около него.

Започнало е и тестване на обитателите му.

"За момента са изследвани 60 човека в този дом, от общо 120 са потребителите, заедно с персонала. Ще бъдат взети още 30 проби на потребители и персонал, ако има нови случаи, ще бъде обособен първия етаж отделен за такива потребители или евентуално персонал, които са позитивни", уточни директорът на РЗИ пред Нова телевизия.

В инфекциозното отделение на общинската болница в Гоце Делчев пък са настанени 7 души.