Огнище на COVID-19 е регистрирано в дома за стари хора "Гергана" във Варна. Там са отчетени 25 положителни проби - на 22 обитатели на дома и на 3 души от персонала, съобщиха от местната община.

Това е втори старчески дом в региона, след дома за възрастни хора "Св. Георги" край Варна.

Преди два дни жена от дома, която впоследствие почина, даде положителна проба за коронавирус, след което от РЗИ-Варна започнаха масово тестване на потребителите и персонала.

Всички заразени с вируса са в добро общо състояние, без симптоми. Създадена е необходимата организация за обслужване на положителните лица, които са изолирани. В дома продължава да се извършва четирикратна дезинфекция и почистване на помещенията, уточняват от община Варна.

31 са новорегистрирани случая на заразени от Covid-19 във Варна за последното денонощие от направените 5 325 направени PCR теста.

Междувременно Русенската прокуратура започна проверка в Дома за възрастни хора "Възраждане", който стана първото огнище на коронавирус в тези социални заведения. До 15 дни трябва да се установи как е влязла заразата там и дали са взети достатъчно мерки, за да се попречи на епидемията.

 

Потвърдените случаи в дома са 91. Жертвите са три. В болници са настанени 26 възрастни хора.