Новият здравен министър проф. Костадин Ангелов, който замени на поста Кирил Ананиев след рокадите в правителството, днес е предприел изненадваща обиколка в болниците в Сливен, Ямбол, Чирпан и други градове в региона за уикенда, за да се запознае лично със състоянието и условията, в които лекарите се борят с коронавируса.

Това стана ясно от съобщения на лекари в социалните мрежи. Д-р Наталия Канева публикува във Фейсбук профила си снимка с Ангелов, който досега беше директор на столичнатаАлександровска болница, и написа:

"Съдете хората по делата им... Ден СЪБОТА без медии... Неочаквана среща с новия министър на Здравеопазването Проф. д-р Костадин Ангелов, дм Когато действаш, а не бездействаш, когато се вълнуваш от работещите в "СИСТЕМАТА", резултатите рано или късно са налице... "СИСТЕМАТА" сме ние самите, когато всеки се старае, няма как това да не работи... Дерзайте! Из една провинциална болница".

 

Основните теми в разговорите с лекарите  са били готовността за реакция при нарастване на болните от COVID-19, необходимостта от апаратура и лекарства, както и кадровата обезпеченост.

"Проф. Ангелов беше при нас днес, посетихме заедно инфекциозното и спешното отделение. Искаше да знае как сме структурирали работата при нас, от какво имаме нужда", каза д-р Васислав Петров, директор на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" за "24 часа".

Сега болницата е обезпечена с лекарства, дезинфектанти, защитни облекла, но вече почти нямало дарения и всички разходи се поемат от самите лечебни заведения.

"Поставихме въпроса ако може, да се подобри финансирането. Проф. Ангелов отлично знае колко струва лечението на един пациент с COVID, защото идва от болница на първа линия. Новата цена на клиничната пътека 1200 лв., която очакваме да влезе в сила, е доста по-адекватна като заплащане спрямо сегашната, макар че стойността зависи от много неща - от дните престой в болницата например", обясни д-р Петров.

Най-дълго лекуваният пациент в болницата в Сливен е лежал 28 дни. В момента там се лекуват 16 болни от коронавирусна инфекция.

"Заболяването се измести назад в новините напоследък, но нека хората да не спират да мислят за него, защото то може да отнема живот. Апелирам към спазване на противоепидемичните мерки", каза още болничният директор.

Предвижда се новият здравен министър да се срещне и с работещите в други основни структури на здравната система.