"Камерите на Пътна полиция в момента са на въоръжение и в изправност, така че гражданите да внимават със скоростта" - за това новият вътрешният министър Младен Маринов в Габрово.

Там той откри състезанието "Пътен полицай на годината".

По думите му ефективността на устройствата за контрол на скоростта ще бъде още по-голяма след изграждането на единен център за обработка на нарушенията.

Във връзка с дефектиралите 20 от 28-те камери за скорост, шефът на Националната полиция Христо Терзийски коментира, че "триногите" са въведени в експлоатация от края на март.

"Това са технически средства, които за първи път се внедряват в работата на Пътна полиция". Като всяко едно техническо средство и те може да дефектират, но има клауза за гаранционно обслужване в договора между МВР и изпълнителя. Работата на 28-те камери във всяка една областна дирекциясе равнява на работа на останалите 148 камери от стар модел, които са на въоръжение в колите на пътната полиция. Затова ефективността на новите камери не подлежи на никакво съмнение. Нарушенията, които констатират те не отпадат при обжалване в съответните съдилища", изтъкна Терзийски.

Той припомни за проблема с отпадането на елетронните фишове от камери за скорост в няколко области преди 2 години.

"Политическото ръководство на министерството предприе необходимите стъпки и се извършиха законодателни промени в момента в тези градове камерите са натоварени на 100% и санкционираме водачите и със старите и с новите модели", обясни полицейският началник.

Терзиийски обяви, че в момента върви обществена поръчка за закупуване на още 56 устройства. Обсъжда се дали с въвеждането на новата тол система ще има възможност за засичане и на други нарушения, освен скорост.

"Защото заснемането на всяко едно нарушение е напълно обективно, не подлежи на коментар и за нас е много лесно доказуемо и налагането на санкции по Закона за движение по пътищата", добави той.