Столичният общински съвет прие нова Наредба за обществен ред и сигурност с подкрепа от 36 от 45 общински съветници. Промените влизат в сила от 1 декември.

Документът се подготвя от края на 2017 г., но заради необходимостта от множество корекции гласуването му беше отложено с почти една година.

С приетата наредба се ограничава шумът от домашни дейности в жилищни сгради, включително за религиозни и политически, производствени, строително-ремонтни цели, като разбиване на бетон, къртене и рязане с ъглошлайф, в часовете за почивка между 14.00-16.00 часа.

Според кмета на София Йорданка Фандъкова хората, които работят в този период няма нужда да приключват дейности, но трябва да бъдат по-тихи. Тя обясни, че шумът и спокойствието на гражданите е важна точка в дневния ред на Общинския съвет. "Въпреки това, че живеем в голям град, в най-големия в България, тук има активно развитие на икономическата дейности със строителство, което предполага шумни дейности", каза тя. По думите й това лято към Столична община са отправени най-много жалби срещу шума. "Надявам се хората да се включат активно, защото това не зависи само от контрола, а и от съзнанието на всеки един от нас", изтъка още кметът на София. 

Шумните дейности са забранени още и в часовете за почивка между 22.00 и 8.00 ч., това засяга и употребата на пиротехнически средства. Глобата за нарушители е 300 лева.

"В Народното събрание ще влезе за обсъждане предложение, което беше инициирано от кметове и подкрепено от сдружението на общините, за създаване на специални звена към общините, които да следят за по-сериозен контрол", съобщи още кметът.

Новата наредба забранява още събирането на дарения по улиците, с изключение на Българския червен кръст и регистрираните неправителствени организации. И за тях обаче ще е необходимо да имат разрешение от Столичната община за точното място. Касички за дарения може да има в училищата или на касите в супермаркетите, но не и по улиците, паркове и други обществени територии, за да се намали риска от измама.

Скейтбордистите, велосипедистите и каращите ролкови кънки повече няма да могат да използват общинската паркови мебели - пейки, парапети, фонтани, за каскади.

Наредбата забранява още паленето на огън на обществени места без разрешение, миенето на стъкла на автомобили и всякакви видове развлекателна дейност на пътните платна, къпането във фонтани и градски водоеми без разрешението на стопанисващите ги, късането и рязането на цветя и просенето.

Ограничават се възможностите и на софийските улични музиканти да се проявяват на различни места из града - най-често оживени подлези и централни паркове. Всеки желаещ да реализира музикалния си талант ще трябва да поиска разрешение от районните общини, които ще определят и местата за подобни прояви. Краят на процедурата е заповед на кмета на София.

За спазването на наредбата ще следят кметът на града и районните кметове, упълномощени от тях, служителите на Столичния инспекторат, Столичната дирекция на вътрешните работи, Столичната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението", на техническите служби и на службите по контрол на строителството, на дирекция "Зелена система", пише още в наредбата.

Те ще могат да правят проверки по документи и на място, да получават достъп до всички обекти и места, описани в наредбата, и да изискват писмени и устни обяснения от заинтересованите. Проверяваните ще трябва да оказват пълно съдействие. Нарушителите, които са над 16 години, ще бъдат санкционирани, но за по-малките ще отговарят родителите.

Най-ниската възможна глоба е 50 лева, а най-високата - 3 хил. лева. Така, който свири на улицата без разрешение и с озвучителна уредба, ще може да бъде санкциониран от 50 и 100 лв. Вдигането на шум в забранените часове ще струва на нарушителите от 200 до 400 лв. За изпълняването на "каскадни трикове" санкцията е от 100 до 300 лв. До 300 лева стига глобата и за миенето на прозорци на коли по кръстовищата.