Новият рибен порт във варненския квартал Аспарухово е почти готов. По план трябва да е завършен този месец. Той ще има борса за прясна риба, пешеходна алея за разходка и ресторант, предава "Булфото".

Стойността на проекта е близо 16,6 млн. лева, като собственото финансиране от общината е 8,5 млн. лева.

Още снимки вижте тук >>>

Правителството учреди в полза на община Варна безвъзмездно право на строеж върху имот, част от морското дъно, в границите на вътрешните морски води на България в Черно море. Това ще позволи на община Варна да реализира проекта по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2020.

Авторите на проекта са екип от Института по хидро- и аеродинамика към БАН, начело с проф. д-р инж. Румен Кишев.

"Самата конструкция, защитна стена и симулационен модел за вълновото натоварване са разработени от инж. Красимир Маринов, подводната хидрография с подробна снимка на морското дъно са дело на инж. Йордан Добрев", обяви преди време главният архитект на Варна.

Снимка: Булфото

Пристанището се намира в източния край на Аспаруховия парк преди военното поделение "Карантината", дало името на местността. Цялата територия е около 20 дка, а сухоземната част на брега ще се шири на 4 дкаара.

Пристанът е оразмерен за над 100 плавателни съда, като 60 на сто са за най-малките лодки, 30 на сто за по-големи и останалите - за корабчета с водоизместимост до 5 тона. Откъм брега ще има голяма рампа с колесари, за да влизат лодките в морето. Ще има сервиз за ремонт на плавателните съдове.