Най-големият градски парк у нас - Борисовата градина в София е изправена пред опасност да бъде застроена. Днес е последен ден за обществено обсъждане на новия план. Притесненията са, че в проекта на архитект Атанас Ковачев се предвижда сериозно строителство, алармира общинския съветник от ДСБ Марта Георгиева пред bTV.

"Разгърнатата застроена площ е сериозна. Спряхме на 10 000 кв./м, а не сме открили всички обекти, които се предвиждат, тъй като има опит те да се прикрият”, поясни Георгиева.

Тя даде пример с климатичното училище, за което проектът предвижда да се построят три сгради на два етажа на място, където в момента има гора. По думите на общинския съветник от ДСБ се предвиждат и нови административни сгради, музеи, културен център на три етажа, ресторант, игрища, паркинги и други.

Според общинския съветник от БСП Альоша Даков предлаганият устройствен план на Борисова градина е изключително необходим, тъй като паркът трябва да се съхрани.

„Проектът за климатичното училище е по-скоро елемент от миналото на парка и няма логика да бъде изграден такъв нов обект. Още повече, че някогашната му функция едва ли може да се изпълни в момента”, на мнение е Даков.

Снимка: БТА

Според него планът има нужда да бъде преработен в посока по-добра достъпност на хора с увреждания. Да се изградят специални алеи на хора със зрителни проблеми, на площадки за деца с двигателни проблеми – нещо, което в момента липсва в плана. Що се отнася до спортната инфраструктура Альоша Даков е на мнение, че тя трябва да бъде съхранена и модернизирана.

„Това е най-консервативният проект и с изричната задача към проектантския екип да не се допуска ново строителство. Идеята за климатичното училище не се подкрепя от кмета на София. Предстои да се обсъди темата с всякаква форма на ново строителство”, коментира Лорета Радева, общински съветник от ГЕРБ. Според нея е нужен подземен паркинг при бул. „Драган Цанков”, защото натоварването в буферните зони на парка е голямо. По думите ѝ през годините от Борисова градина са отнети терени и нарече „политически цинизъм” тези партии в момента „да бият камбаната”.

 

Столичният кмет Йорданка Фандъкова също не е съгласна с някои части от плана за Борисовата градина. Това става ясно от неин пост във профила й във фейсбук. Тя отбелязва, че с плана се спекулира и че забележките й са по-скоро за запазване на историческия вид на парка.

"Не подкрепям предложението на проектанта за изграждане на съществуващото преди десетилетия Климатично училище. Тази зона трябва да е част от зелената система на парка. Обектите на "Спортна София" и Конната база трябва да бъдат запазени на местата, на които са, а стадион "Юнак" да е във вида, в който го помним. Стадионите в Борисовата могат да бъдат реновирани, но не и разширявани. Автокъщата трябва да бъде премахната, за което от миналата година водим дела. На нейно място се предвижда подземен паркинг. Предложението на арх. Ковачев там да се изгради музей, може да бъде обсъдено, но мнението ми е, че не трябва да се допуска застрояване извън съществуващото. Къпалнята "Мария Луиза" се запазва и категорично не се допуска допълнително разширяване и застрояване", подчертава Фандъкова.

На 26 юни ще бъде същинското обсъждане на плана. До 19 юни гражданите на София имат възможност да се запознаят с него. Той е публикуван в сайта на Столична община.