Отминаващата 2018 година не ни спести нищо от тежкия делник, изобилстващ от семейни трагедии, големи катастрофи, разплакани протестиращи майки и политически крамоли. Но сред новинарския поток се промъкнаха и онези, другите новини, които днес, в навечерието на най-светлия празник - Рождество Христово, ни дават вярата и носят надеждата, че доброто съществува и не е изчезнало в България.

Доброто, дело на обикновените хора, които въпреки тежкия делник, не са загубили човещината, състрадателността и съпричастието си.

Машинистът, който за втори път спаси десетки пътници при катастрофа

На 19 ноември 45-годишният Димитър Христов управлява пътническата композиция от Петрич към Благоевград. Малко преди 19 часа, когато влакът излиза от последния тунел в Кресненското дефиле преди жп гара Черниче, машинистът вижда огромна скала на линията. Христов извиква на помощник-машиниста да излиза от кабината, докато задържа спирачката, за да намали скоростта преди неизбежния удар с риск за собствения си живот. Девет души бяха ранени при сблъсъка, сред които самият Димитър, помощникът му и началничката на влака. Голямата трагедия обаче не се случи. Жертви няма. По-късно стана ясно, че скалата е била 50-тонна.

Снимка: Булфото

4 години по-рано - на 11 декември 2014 г., Димитър Христов спаси близо 100 пътници, след като управляваният от него влак се удари в горящ ТИР край Мурсалево и също пламна. Тогава с бързата си реакция Христов успя да намали скоростта на мотрисата "Сименс" и с помощта на останалите членове на превозната бригада да изведе пътниците от горящия влак. След катастрофата машинистът бе сред отличените от инициативата "Достойните българи"и награден от тогавашния министър на транспорта Ивайло Московски.

Снимка: Министерство на транспорта

"Не се чувствам герой, просто направих това, което трябва. Нямаше време за страх. За да си машинист, трябва да можеш да запазваш самообладание, защото такива инциденти се случват в нашата професия. Някой беше казал, че машинистът е първият в системата, която няма право на грешка и последният, който може да поправи грешката на другите", каза в интервю за Dir.bg Димитър Христов.

Димитър Христов (вляво) казва, че не се чувства герой

Министерство на транспорта

 Младежи рискуваха живота си, за да спасят възрастна жена

На 30 юли близките на 61-годишната Радка Стоименова от Смолян подават сигнал в полицията, че тя е в неизвестност. Жената е обявена за издирване, а десетки доброволци от родопския град се включват в търсенето. Около 17 часа 21-годишният Мирослав Каров ловял риба на едно от Смолянските езера, когато видял възрастна жена, която стояла на брега сама и гледала водата. "Жената стоеше права на тревата, усмихваше се, гледаше водата. Когато си тръгвах, ми каза: "Ако някой те пита, не си ме виждал! Не реагирах, но ми се стори доста странно", казва той.

Младежът си тръгнал, а по-късно разбрал от социалните мрежи, че се издирва жена. Мирослав заедно със своите приятели - 21-годишните Наско Мазнев и Николай Кючуков, 22-годишните Любен Ушев и Михаил Михайлов, а също и по-големият Стоян Василев, веднага тръгнали към езерото "Рибката". Когато стигнали на място, чули стенания. Двама от младежите веднага скочили в ледената вода и извадили 61-годишната Радка. Жената била жива, но с признаци на удавяне и измръзване. Тя е транспортирана с телесна температура от 33 градуса в МБАЛ-Смолян. Там лекарите три дни се борят за живота й, но за съжаление жената умира. 

Кметът на Смолян Николай Мелемов пък връчи наградата "Достойните граждани на община Смолян" на шестимата младежи. 

Удовлетворението от доброто дело, което извършихме, сякаш не е същото, казват младежите

Снимки: 24Rodopi

"Въпреки неблагоприятното развитие в дадената ситуация, сме длъжни да изкажем благодарност за проявената спасителна намеса на шестимата младежи, които рискуваха живота си, за да помогнат на изпаднал в беда човек", написа във Фейсбук профила си Мелемов.

"Стана ми тъжно за нея, а и за нас, след като не е сред живите. Удовлетворението от доброто дело, което извършихме, сякаш не е същото. Поне положихме усилия да е жива, останалото явно е предопределено от съдбата", коментира 22-годишният Любен Ушев.

Млад лекар спаси живота на 54 пациенти при пожар

В нощта на 3 срещу 4 октомври пожар избухва на деветия етаж в Университетската болница "Свети Георги" в Пловдив, където се намира Клиниката по урология.

Всичко започва към 2.30 ч., когато дежурната сестра съобщила на д-р Тодор Горанов, 27-годишен специализант в Клиниката по урология на УМБАЛ, че в коридора се усеща дим. Младият лекар грабва първия пожарогасител и започва да гаси пламъците, които идват от учебната зала.

Изгорялата учебна зала

Снимка: УМБАЛ "Свети Георги"

След това заедно с медицинската сестра и санитаря успяват да изведат от стаите и да евакуират всичките 54 пациенти от отделението. Когато след десет минути идват пожарникарите, огънят вече е укротен.

"Действах инстинктивно. Първата ми мисъл бе, че клиниката е пълна с пациенти. А бяхме на деветия етаж. Няма как да не се стреснеш при такава ситуация, но инстинктът за самосъхранение и запазване на другите върши невероятни неща. Мислиш трескаво какво трябва да направиш. Нямаш време да се колебаеш", разказва младият лекар. 

Д-р Тодор Горанов (в средата) споделя, че не е имало време да се колебае

Снимка: podtepeto.com

"Това, което са показали тази нощ д-р Горанов и другите, е мъжество, героизъм, самообладание в трудна ситуация, кураж. От него и от останалите ще станат истински лекари, защото това им е призванието", заяви пък завеждащият клиниката проф. Иван Дечев.

15-годишният Емрах се бори 6 часа с огъня, за да спаси възрастно семейство

В края на ноември в стара къща в малкото еленско селце Чакали през нощта избухва пожар. В нея живее възрастно семейство. Виковете на жената били чути от 15-годишното съседско момче Емрах Стефанов. Тийнейджърът изскочил по чехли от дома си, където живее с майка си и по-малкия си брат, след което близо 6 часа помага в борбата с огъня рамо до рамо с пожарникарите.

15-годишният Емрах получи професионална пожарникарска каска

Кадър: Нова тв

Момчето разказа, че е знаел какви са първите действия, които се предприемат при гасене на пожар, благодарение на участието си в клуб "Млад огнеборец".

"Това момче ми върна вярата в доброто и в младите хора. Емрах е пример за много по-възрастни от него как трябва да се действа при подобна ситуация. Не се уплаши от огромния пожар, разпъваше маркучи заедно с пожарникарите, втурваше се да помага с каквото може, успокояваше пострадалите. Едва на сутринта се усети, че е по домашни чехли, подгизнали от водата. Самият той не се изживява като герой. Добро и отзивчиво момче е. Затова искам повече хора да научат за него и да му благодаря", разказа кметският наместник на селото Силвия Йорданова.

Началникът на Районната противопожарна служба в град Елена пък подари на Емрах професионална каска.

4-годишният Павел живее втори път благодарение на полицай Стойчо Яковски

На 10 ноември 4-годишно момченце си глътна езика и колабира по време на демонстрациите на "Специализираните полицейски сили" край зала "Чайка" в Пловдив.

Снимка: Facebook/Блиц

Малкият Павел наблюдавал заедно с родителите си действията на командосите, когато си глътнал езика и припаднал. Суматохата и виковете на майката за помощ прекъснаха словото на директора на полицията в Пловдив - старши комисар Атанас Илков, който заедно с гостуващия под тепетата зам.-министър на вътрешните работи Стефан Балабанов и други полицаи веднага затичаха към момченцето.

Полицаят Стойчо Яковски от сектор "Пътна полиция" спаси живота на 4-годишното дете, като му оказа първа помощ. След това момченцето бе транспортирано в болница.

"Стойчо Яковски, човекът, който днес спаси живота на 4-ри годишния Павел. Човек с голямо (Ч) за когото полицейската работа не е просто служба, а призвание. Човекът, който с помощта на колегата си Ботьо Гиргинов обикаля детски градини и училища в, и извън работното си време и превантивно запознават подрастващите с проблемите на движението", написа във Фейсбук пловдивчанинът Красимир Ацалов.

Преди дни Стойчо Яковски бе обявен за "Полицай на годината 2018". Той беше награден от вътрешния министър Младен Маринов и главния прокурор Сотир Цацаров.

Полицай Стойчо Яковски бе обявен за "Полицай на годината"

Снимка: МВР

Три бебета поеха първа глътка въздух при екстремни условия

Двама фелдшери и санитарка спасиха преждевременно родено бебе с тегло от едва 850 грама, както и неговата майка в края на юли в Генерал Тошево.

На 26 юли следобяд в скромната медицинска служба в малкото градче пристига 21-годишна бременна в шестия месец жена от село Снягово. Водите й изтекли и започнали кръвоизливи. Малко по-късно на кушетката се ражда малко момиченце. Фелдшерът Димитър Алексиев прекъсва пъпната връв и започва да го обдишва, макар да не разполага с апаратура за подобни екстремни ситуации. Колежката му Димитра Димова пък се грижи за майката, която е с голяма кръвозагуба и в тежко състояние. Двамата обаче успяват да се справят с критичната ситуация до пристигането на екипа на Спешна помощ, който транспортира родилката и новороденото във варненска болница. Два живота са спасени.

Морално удовлетворен съм, каза фелдшерът Димитър Алексиев

Снимка: БТВ

"Детето отвори устичка, сърцето му туптеше много бързо. То изплака и тогава почувствах най-голямата радост. Морално удовлетворен съм от това, което постигнахме като екип", каза фелдшерът Димитър Алексиев.

Три месеца по-късно фелдшерка от Филиала за спешна медицинска помощ в град Стражица успя благополучно да изроди близначета в линейката. Вечерта на 24 октомври екипът реагирал на сигнал, подаден на тел. 112 за раждаща жена. Родилката обаче не е знаела, че бременността й е многоплодна. В линейката жената започва да ражда, като фелдшерката Илиана Петрова успява да изроди двете бебета благополучно, въпреки липсата на специална акушеро-гинекологична апаратура. Новородените момиченца с тегло съответно от 1940 и 2100 грама бяха транспортирани в неонатологията на МБАЛ-Велико Търново.

Новородените момиченца са добре

Снимка: Facebook

Ефрейтор помогна на мъж с откъснати крака при катастрофа

На 7 юни, около 19 ч., в смолянското село Търън става тежко пътнотранспортно произшествие. Водач на лек автомобил блъска шофьор на микробус, който сменя спукана гума. Ефрейтор Пламен Пуфтев от състава на 101-ви алпийски полк, който се намира в центъра на селото, научавайки за катастрофата, се отправя с личния си автомобил към мястото на инцидента.

Военнослужещият успява с турникет и подръчни средства да спре тежката кръвозагуба на пострадалия, който е с откъснати крайници. Благодарение на бързата и адекватна намеса на ефрейтор Пуфтев състоянието на мъжа е стабилизирано до пристигането на медицинския екип. За съжаление, вследствие на тежките травми на главата и коремната област, след часове в болницата пострадалият умира. 

Военнослужещият успява с турникет и подръчни средства да спре тежката кръвозагуба на пострадалия

Снимка: МО

От Министерство на отбраната обаче наградиха ефрейтор Пуфтев с награден знак "За военна доблест" - трета степен, за отличната психическа устойчивост, подготовка и адекватни действия при оказване на първа помощ.

Мъж от Димитровград успя да предотврати телефонна измама

Димитровградчанинът Илия Захариев не само спаси парите на своя съседка, но и съдейства на полицията да хване измамника.

В края на юни 58-годишният Илия случайно вижда как 81-годишна жена от блока, в който живее, хвърля торба с пари през балкона си. В същото време тя не спира да говори по телефона на висок тон. Тогава мъжът се досеща, че вероятно съседката му е жертва на телефонни измамници.

Захариев звъни в полицията, а минути по-късно идва и човекът, който трябва да вземе плика. Димитровградчанинът обаче го проследява и насочва униформените. При пристигането на полицейския екип, измамникът е задържан.

Възрастната жена, която хвърлила плика споделя, че при обаждането първо й разказали за спешна операция, после се представили от полицията, а накрая я заплашили с физическа саморазправа. Изнудвачите настоявали да не прекъсва телефонната връзка.

На следващия ден Илия Захариев бе награден с грамота за гражданска съвест и доблест от полицейското управление в Димитровград.

Илия Захариев получи грамота за гражданска съвест и доблест

Снимка: МВР

Треньор по гребане извади самоубийца от Гребния канал в Пловдив

30-годишният треньор по гребане от клуб "Хеброс" Златко Караиванов спаси жена, която се опита да сложи край на живота си, скачайки в Гребния канал в Пловдив.

В ранното утро на 16 юни, възрастна жена се качила на един от пристаните на Гребната база. Огледала се дали някой не я гледа и хвърлила чантата си в дълбоките води на канала. Секунди по-късно самата тя скочила във водата. За щастие наблизо били треньорът Златко Караиванов и тъстът му Станислав Стоянов, които се подготвяли за първата тренировка по гребане за деня. След като видели как жената се хвърля в мътните води, те веднага скочили след нея, в опит да я спасят.

Снимка: Надежда Христова

Успели да я извадят на пристана, но тя вече се била нагълтала с вода и нямала пулс. Незабавно спортистите започнали борба за живота на жената със сърдечна и дихателна реанимация. Животоспасяващите действия продължили около шест минути, след което жената изплюла погълнатата вода и отново поела глътка въздух.

Хъскито Хаус откри полумъртва жена, обявена за издирване

Домашно хъски спаси живота на жена в безпомощно състояние в Морската градина в Бургас. Оказа се, че тя е била обявена за издирване.

На 30 юни бургазлийката Ваня Георгиева и приятелят й Теодор Славов извели на разходка двете хъскита - Хаус и Ечи в бургаската Морска градина.

"Както си вървяхме, кучетата изведнъж започнаха да ни теглят нагоре към едни храсти, там беше буквално като джендем, затънахме в кал. Опитахме да ги издърпаме, за да се върнем обратно, но Хаус настояваше да се движи напред, спря се до една канавка и почна да вие. Приятелят ми отиде да провери какво се случва и видя възрастна жена да лежи в безпомощно състояние в калта", разказва Ваня.

Хаус доказа защо кучето е най-добрият приятел на човека

Снимка: Bulphoto/Facebook

Стопанката на хъскитата веднага подава сигнал на тел. 112 и на място пристигат екипи на полицията и на Спешна помощ. Оказва се, че жената е обявена за издирване преди четири дни от сина й. Тя била настанена в Психодиспансера, който се намира недалеч от мястото, където била открита от Хаус.

"Жената от няколко дни е лежала в това състояние там. Преживяла буря на това място. Ако Хаус не я беше забелязал и не настояваше да върви към храстите, можеше да се случи най-лошото. Никога нямаше да я открием, ние нямаше да отидем там, ако кучетата не бяха ни издърпали. Хаус седеше през цялото време до нея, докато не я качат на линейката и буквално плачеше и страдаше за жената", допълва Ваня Георгиева.

Откритата жена бе транспортирана в лечебно заведение.