По информация на електронното издание "24chasa.bg", към оперативния ръководител на телевизия Нова Дидие Щосел, който е главен изпълнителен директор и и заместник-председател на Борда на директорите на медийната група, от вчера - 28 декември 2018 - са придадени двама нови прокуристи. От Нова потвърдиха новината пред Dir.bg.

Двамата нови прокуристи са Вяра Анкова (генерален директор "Информация" на телевизията от 9 октомври 2017 г.) и Николай Андреев (финансов директор от 1 октомври 2009 г.). По този начин те се присъединяват към оперативното ръководство и ще подпомагат Щосел в съвместно управление на компанията.

Прокурист, според Търговския закон, е физическо лице, упълномощено от търговеца да управлява неговото предприятие. Той осъществява всички действия и сделки по търговската дейност (договори за наем, заеми, застраховки, искове и др., без право да отчуждава недвижими имоти) и представлява търговеца, както и упълномощава трети лица за извършване на определени действия.

Досегашният (от 21 май 2014 г.) главен оперативен директор Вики Политова става съветник на Борда на директорите. Тя бе и заместник-председател на Управителния съвет на "Нова Броудкастинг Груп" (НБГ), а в ресора й влизаха маркетингът (респ. приходите) и програмата на телевизиите.

Силва Зурлева продължава да е член на Борда на директорите. От август 2017 г. тя оперативно управлява новините и актуалните предавания на NOVA на мястото на Дарина Сарелска.

* * * * * * *

Шведската медийна група MTG опита да продаде бизнеса си в България, вкл. телевизия NOVA, през април 2017 г., но до сделка не се стигна. През февруари тази година тя съобщи, че са продали НБГ на фирми от групата на чешкия инвеститор Петр Келнер срещу €185 милиона - през 2008 г. скандинавците бяха закупили НБГ за €620 милиона.

На 19 юли 2018 г. обаче, Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) спря продажбата под предлог за засилване на господстващо положение, което би възпрепятствало конкуренцията. Решението на КЗК бе обжалвано в установения 14-дневен срок пред Върховния административен съд (ВАС).

Делото на "ППФ ТМТ Бидко 2 Б.В." срещу решението на КЗК е насрочено от ВАС за 12 март 2019 г.