Промени в критериите за кандидатстване в детски градини в София. Увеличават точките за постоянен и настоящ адрес при кандидатстването за детска градина в София.

Промяната влиза в сила от тази година. Новата наредба адаптира законови промени, приети на национално ниво още преди две години.

Кандидатстването тази година за детски градини и ясли започва март, на 7 май ще приключи, а първото класирано ще излезе на 14 май.

Промените касаят точките за уседналост или с други думи точките, които всяко дете получава за постоянен и настоящ адрес на територията на общината.

"До момента децата получаваха 3 или 2 точки, като 3 точки получаваха за постоянен адрес на единия от родителите, 2 точки - за настоящ адрес. От първото генерално класиране май месец ще имаме следната промяна - ще получават максимално 4 и 3 точки. Като 4 ще бъдат за непроменян повече от 3 години постоянен адрес, а 3 точки ще бъдат за непроменян повече от 3 години настоящ адрес. Като промени на територията на Столична община няма да се считат за промени", каза заместник-кметът на София доц. д-р Тодор Чобанов.

Остават двете точки, които се дават за адрес в административния район на територията, на който се намира съответното детско заведение, за което се кандидатства.