Над 200 КПП са формирани на територията на цялата страна. Това обобщи комисар Веселин Младенов, началник на отдел "Охранителна полиция" в ГДНП.

Оказва се, че полицията се сблъсква и с нова хитрина. Много хора са опитали да заобиколят КПП-тата, преминавайки през земеделски площи с колело по протежение на пътя.    

Още снимки вижте тук>>>

Дълга опашка от автомобили се е наредила на изходите на София заради КПП-тата. Софиянци са тръгнали към родните си места за почивните дни, въпреки призивите на Националния оперативен щаб да се пътува само при крайна необходимост.

"До момента са извършени 55 000 проверки на декларации, като в малко над 3 400 е имало несъответствия в декларираното. До момента има над 1300 досъдебни производства, като 200 са за декларирани неверни данни, освен това са съставени 19 262 акта", обобщи Младенов.

Снимка: Булфото

По отношение на мерките в парковете, които от няколко дни са достъпни при определени условия, през първите дни няма констатирани нередности, но сега се забелязват определени нарушения, като основното е неносене на маски.

До момента за неспазването на тази мярка са съставени 14 628 акта за установени нарушения в цялата страна. Най-голям е техният брой в Пловдив, където са направени 2460 акта и на територията на столицата, където са съставени 1858 акта.

Пътна полиция е ангажирана с безопасността на движението и контрола по КПП да не се допусне безпричинно пътуване, осигурени са екипи, които при нужда ще регулират и подпомагат движението, обяви началникът на отдел "Пътна полиция" комисар Звезделин Колев.

Той обяви, че екипите ще следят основно за рискови водачи, като ще се засили и контролът на скоростта.

Колев каза, че до 13 май с приоритет ще бъдат и проверките на водачите на дву- и триколесни МПС.

При тях ще се следи основно за недопускане на управление от неправоспособни или такива, употребили алкохол или наркотични вещества, както и за правилното ситуиране на регистрационните табели и ползването на обезопасителни средства.

"В столицата екипите на Пътна полиция са изцяло ангажирани по осъществяване на контрол на движението и преминаването през КПП, обяви зам.-началникът на отдел "Пътна полиция", СДВР комисар Любомир Костадинов.

"Целият наличен състав на отдел "Охранителна полиция", СДВР е ангажиран основно с контрола на спазване на пропускателния режим за недопускане на нерегламентирано излизане от столицата, както и със спазване на противоепидемичните мерки в парковете и градините", заяви началникът на отдела комисар Радослав Стойнев.