За пълно автоматизиране на системата за кандидатстване в ясли и детски градини и за създаването на електронна система за кандидатстването и приема в първи клас, настояват от Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. Исканията за промени в детските градини и училищата бяха представени на пресконференция в Националния пресклуб на БТА от председателя на инициативния комитет Васил Николов.

По думите му "системата за прием в детските градини все още не е достатъчно автоматизирана и има доста човешка намеса в нея, което създава предпоставки както за грешки, така и за манипулации".

Настояваме също Столичната община да предоставя ваучери за неприетите деца в детските градини, като тези ваучери родителите да могат да използват за частни детски градини или за наемането на гледачки, каза Николов.

Той заяви, че в детски градини в София имало по 46 деца в група, като по наредба трябва да са до 25 деца, а в яслените групи - до 18 деца. Затова в групите в детските градини с повече деца трябва да се осигуряват средства за назначаването на помощник-възпитател /учител/, настояват още родителите от инициативния комитет.

На 10 септември ще организираме протест пред Столичната община с искане за отстраняване на директора на Дирекцията "Образование" в СО Мария Минчева и на главния експерт в Дирекцията Ирена Николова, съобщи Васил Николов. По думите му те са доказали, че нямат желание да се справят с проблемите, като при последния прием през май се виждало, че "в 50 процента от детските градини има неправомерно приети деца и това се допуска, защото директорите знаят, че са недосегаеми".

Йоана Любенова от инициативния комитет заяви, че в София се строят детски градини, но не там, където е необходимо. Според нея най-наложително е построяването на нови детски градини в "Средец", "Витоша", в централните градски части на София, в "Манастирски ливади" и в "Овча купел". Това са районите, в които има засилен строеж на жилищни сгради, но не се строят детски градини, ясли и училища, посочи Любенова.