Починалите лица в страната, при които е установен COVID-19, станаха 72, след като нови двама заразени с коронавирус са починали през днешния ден, сочат данните на Министерството на здравеопазването.

В областната болница във Видин е починал мъж на 80 г. Пациентът е страдал от исхемична болест на сърцето, хронична сърдечна недостатъчност, прекарал е и инфаркт. Вторият смъртен случай е от Плевен. Починала е 82-годишна жена, която е имала хронична обструктивна белодробна болест и хронична сърдечна недостатъчност. По-рано през деня в МБАЛ Благоевград почина 68-годишен мъж, който е страдал от сърдечна и дихателна недостатъчност. Това са трите жертви на коронавируса през днешния ден.

Потвърдените случаи на COVID-19 у нас са 1594 по данни на Националния оперативен щаб, към 17 ч., съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

През днешния ден са доказани още шест нови случая - три в Сливен, и по един в Стара Загора, в Ямбол и в София. Лабораториите продължават да работят.

В лечебните заведения в страната с потвърден COVID-19 са настанени 321 лица. От тях 40 са в интензивни отделения и клиники. Общо 795 от регистрираните у нас случаи на COVID-19 са на мъже и 799 на жени.

Медицинските служители, при които е потвърдена коронавирусна инфекция, са 174. По-рано днес бе съобщено, че в Сливен снощи е  регистриран първи смъртен случай на медик у нас в битка с коронавируса. В четвъртък сутринта 43-годишната д-р Илияна Иванова  постъпва като пациент в инфекциозното отделение, в което работи. По-късно е преместена в реанимация. В петък сутринта е интубирана, а вечерта губи битката с болестта

Д-р Иванова е била с астма, но към момента не е имала никакви проблеми със заболяването и то не е било обострено от вируса. Влошила се е внезапно и сърцето й спряло. Съпругът й, който е неин колега от същото инфекциозно отделение, е под карантина там и не може да го напуска.

"Поклон пред паметта на д-р Илияна Иванова! Отиде си един достоен български лекар, останал на висотата на нашата професия! Лекар, който до последно изпълняваше своя професионален и морален дълг, грижейки се за своите пациенти, но загуби битката за собствения си живот!" -  написа ген. Венцислав Мутафчийски на страницата на ВМА във Фейсбук и изрази своите своите дълбоки съболезнования на семейството и близките на д-р Иванова, част от екипа на Инфекциозното отделение на МБАЛ-Сливен.

https://www.facebook.com/mma.vma/posts/3360764743947513

Към 17.00 ч., регистрираните случаи по справка, предоставена от Националния оперативен щаб, са: в Благоевград - 50; в Бургас - 47; във Варна - 26; във Велико Търново - 24; във Видин - 125; във Враца - 9; в Габрово - 6; в Добрич - 13; в Кърджали - 13; в Кюстендил - 69; в Ловеч - 2; в Монтана - 18; в Пазарджик - 27; в Перник - 19; в Плевен - 157; в Пловдив -76; в Разград - 1, в Русе - 15; в Силистра - 5; в Сливен - 52; в Смолян - 36; в София - 729; в Стара Загора - 38; в Хасково - 17; в Шумен - 4, в Ямбол - 16.