Така ще се навакса изоставането от проблемите в системата, заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред журналисти в МС, предаде БТА.

Преглежда се договорът за изграждане на системата с фирма "Сименс", сключен от предишния вътрешен министър, за да се търсят възможности за неустойки за причиненото неудобство на българските граждани, каза министърът.
Министърът посочи, че банковата гаранция е в размер на 1,5 млн. евро, която била сред "възможните опции" за търсене на неустойки. 

„Съжалявам за всичко това, което се товари на българските граждани. Те нямат вина” , каза министърът, цитиран от "Фокус". Според него не са виновни и служителите на МВР в паспортните служби, които имали пълна готовност за денонощна работа, която ще се заплаща от фирмата изпълнител на поръчката.
Тази нощ са обработени 630 експресни поръчки за паспорти. Те ще бъдат изпратени с DHL там, където се намират съответните граждани, пак за сметка на "Сименс".

Цветанов каза още, че експерти от Италия ще разрешат софтуерния проблем. Гражданите, които са подали заявления за експресна и бърза поръчка, но тя не е изпълнена в срок от един и три работни дни, ще им се калкулира цената като за обикновена поръчка и парите ще им бъдат върнати, ако не са спазени сроковете, обясни министърът.
69 500 заявления за лични документи са подадени за три работни дни.

Компенсации от 5-6 млн. лв. ще се търсят от "Сименс" заради създадения проблем с новите документи, каза по-късно министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти. Той отбеляза, че процедурата с фирмата е започнала при миналото правителство. Сега се оказва, че софтуерът не може да поеме договорените количества, коментира премиерът.

Договорът за изработка на новите документи за самоличност е на стойност 116 милиона евро и бе подписан на 13 април 2009 г. Тогава от "Сименс" съобщиха, че към момента компанията изработва документи за самоличност с биометрични данни по правителствени проекти в Швейцария, Италия, Великобритания и Чехия.

Вижте видео от изявлението на министър Цветанов