До края на ноември ще бъдат изпратени исканията за оферти по проекта за нова бойна машина на пехотата. Очакванията ни са до май 2019 г. да приключи процесът за подаване на оферти и тяхната оценка и да бъде сключен договор. Това каза командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов пред журналисти днес след стрелбите на полигон Сливница, цитиран в съобщение на Министерство на отбраната.

Освен главния проект за модернизация на Сухопътните войски, който привлича най-много внимание, през тази година разработваме още 12 проекта, сред които за:

  • инженерните и артилерийските формирования;
  • осигуряване на прибори за нощно виждане за военнослужещите;
  • комунално-битовото и логистичното осигуряване;
  • безпилотни летателни апарати;
  • радари за ПВО-подразделенията и др.

12-те проекта обхващат всички родове войски от състава на Сухопътните войски, съобщи генерал-майор Михаил Попов. Очакванията са проектите да бъдат реализирани в следващите от 5 до 7 години в рамките на "Националния план за повишаване на разходите за отбрана на 2% от брутния вътрешен продукт на Република България до 2024 г.". Предприети са и стъпки за осигуряването на по-добра индивидуална екипировка на военнослужещите.

В проектобюджета за 2019 г. са заложени разходи за отбрана в размер на 1 839,3 млн. лв., което представлява 1,58 на сто от БВП.

Командирът на Сухопътните войски каза, че предвид зимните условия в готовност за оказване на помощ на населението са 20 модула от състава на Сухопътните войски. "Доказали сме, че сме винаги там, когато и където има нужда от нас", заяви генерал-майор Михаил Попов.

В отговор на журналистически въпрос командирът на Сухопътните войски отбеляза, че проблемите са свързани главно с поддръжката на наличната техника и с некомплекта във военните формирования, който от миналата година до сега се е увеличил с около 100 души. Във връзка с това генерал-майор Михаил Попов изрази увереност, че предприетите от страна на ръководството на Министерството на отбраната мерки за попълване на вакантните места и увеличаването на заплатите на военнослужещите ще доведат до по-успешни конкурси и тенденцията за увеличаване на некомплекта ще спре.