Още 26 души от дома за възрастни хора "Възраждане" в Русе, в който живеят 215 души, са установени с коронавирус през последното денонощие. Така броят на диагностицираните с COVID-19 от социалното заведение, в което има огнище на заразата, вече е 49. Това съобщиха от Областния оперативен щаб в крайдунавския град.

Един от заразените - мъж на 80 години, почина в началото на седмицата. Шестима души от останалите 48 заразени са от персонала, а 42 са потребителите - 10 мъже и 32 жени на възраст между 70 и 90 години.

От новозаразените 26 души 21 са без оплаквания. Те са преместени от дома за възрастни хора в специално осигурена за целта сграда на общината, където ще са под карантина. За тях ще бъдат осигурени храна и постоянни медицински грижи.

Останалите петима с COVID-19 са проявили различни симптоми - повишена температура, суха кашлица и повръщане, като са настанени за лечение в болница.

От Областния оперативен щаб информират, че няма промяна в състоянието на други 16 възрастни потребители, диагностицирани със заразата по-рано тази седмица. От тях 15 са в болница, като един е на кислородна терапия. Жена на 77 години е под домашна карантина. От персонала на дома на болнично лечение са трима души - шофьор на линейка, електротехник и санитарка. Останалите служители - санитарка, медицинска сестра и трудотерапевт, са под домашна изолация.

От Областния оперативен щаб в Русе информират, че от началото на седмицата до днес са взети 123 проби на потребители от дом "Възраждане". Очакват се резултатите на 75 души. Изследвани са и други седем служители на дома, като техните проби са отрицателни.