Бюджетът представлява отражение на управленската програма, която само преди два месеца защитихме пред софиянци, каза в предаването "Денят започва с Георги Любенов" кметът на София Йорданка Фандъкова. Няколко важни задачи открои кметът: по-усилена работа в кварталите, повече мерки и повече средства за по-чист въздух, административна реформа и дигитализация.

Трябва специално внимание на инвестициите в градския транспорт и довършването на метрото, допълни Фандъкова.

Новата важна задача, както я определи тя, е пускането на довеждащия транспорт. Тоест с пускането на третата линия на метрото да можем да осигурим и малки електрически автобуси в кварталите, които да подпомогнат хората да стигнат по-лесно до метрото, обясни кметът.

По думите на Фандъкова това е и една от основните мерки за по-чист въздух. Да насърчим хората, да ги улесним да използват градския транспорт, за да слезем от колите, които са един от двата основни фактора за замърсяване на въздуха, каза Фандъкова.

Втората важна задача, която кметството си поставя наред с инвестициите в транспорт и транспортна инфраструктура, е увеличаване на заплатите на определени професии, за които то носи отговорност.

Държавата увеличи значително средствата за образование, за повишаване заплатите на учителите. Има и средства за увеличава не заплатите на социалните работници. Това, което залагаме ние от нашия бюджет, е увеличение на заплатите на медицинските сестри, които работят в детските ясли и градини и в училищните здравни кабинети, поясни Фандъкова.

Кметът на София каза, че досега заплатите на сестрите в училищата и детските градини са били доста ниски и получават най-голямото процентно увеличение за следващата година (25%).

Какво предвижда бюджетът на София за 2020 г.

  • Над 650 млн.лв. са предвидени за издръжка за дейностите по здравеопазване, култура, образование и сигурност.
  • Капиталовата програма на общината е на стойност 471 млн. лв. като от тях над половината са средства, вече защитени по различни европейски проекти.
  • Над 134 млн.лв. общината осигурява за съфинансиране на градския транспорт.
  • Разчетени са 172 млн.лв. за инвестициите в транспортната инфраструктура, тротоари, квартални улици. 10 млн.лв. от тях ще бъдат директно предоставени на районните кметове за изпълнение на техните собствени програми.
  • Планирани са редица ремонти, сред които разширението на бул."Филип Кутев", изграждане на бул."Тодор Каблешков", на пробива на бул."Петър Дертлиев", чието изграждане вече започнахме.
  • Общината планира изграждане на участъка от Източната тангента от Ботевградско шосе до Северната скоростна тангента. Изграждането на вътрешния ринг на София е ключов приоритет за общината, подчерта столичният кмет.
  • Столичната община планира ремонта на бул."Първа българска армия", бул."Щросмайер" в Илинден, ул."Народно хоро" в "Овча купел", ремонт на улици в район "Нови Искър", рехабилитация на бул."България" и на бул."Чепинско шосе".
  • Предвижда се реконструкция на трамвайния релсов път от Съдебната палата до Княжево. Разчетени са 15 млн.лв. за придобиване на земя за осигуряване на проекта.
  • 213 млн.лв. инвестира Столичната община в изграждането на третата линия на метрото, като догодина завършват два етапа от третата линия.