Иванов обвини директора на "Новини и актуални предавания" в Нова телевизия - Дарина Сарелска, която му спирала материалите непрекъснато, че го цензурирала заради девера си - настоящия депутат от ГЕРБ и бивш областен управител на Смолян Недялко Славов.

"Решенията по отношение на темите, разработвани от всеки от разследващите журналисти в Нова Броудкастинг Груп, не се вземат еднолично, а по стриктна и прозрачна редакционна процедура - в открито обсъждане, с ясни участници – целия екип на предаването „Разследване“ и продуцента и директора на „Новини и актуални предавания“ Дарина Сарелска – общо 6 души", пише в официалното становище на Нова Броудкастинг Груп, изпратено до медиите.

"Проверката на факти, документи, позиции, даването на възможност за отговор на всички засегнати страни, преценката и одобрението на предложените теми, според актуалността и обществената им значимост, са ежедневие за ръководството на новинарския екип на NOVA", пише още в изявлението.

"Високите стандарти и изисквания към работата са гаранция за качество и не могат да бъдат определяни като цензура. Съжаляваме, че Васил Иванов избира да интерпретира така несъгласието си с този процес и използва доверието, което има в обществото, за да урони престижа на работодателя си", пишат от Нова Броудкастинг Груп.

"За професионалните разминавания между утвърдените от Нова Броудкастинг Груп стандарти говори и фактът, че дори и в последната си медийна изява, Васил разпространи записи на лични телефонни разговори на наши колеги, направени без знанието им, което прекрачва границата на закона, добрите журналистически практики и професионалната етика", съобщават от медията.

От Нова телевизия заявяват, че разследването на Васил Иванов за злоупотребите в Община Неделино е било излъчвано над 35 пъти в рамките на една година.

"Вътрешните процедури на Нова Броудкастинг Груп целят предотвратяването на всеки конфликт на интереси, от една страна, както и недопускането на външна намеса и злоупотреба с ефира на медията, от друга. И примерът с Неделино доказва точно това. Нова Броудкастинг Груп подкрепя свободата на словото в случаите, когато тази свобода е съобразена със закона, етичните и морални норми и добрите професионални практики", заключват от телевизията.

Дарина Сарелска: Никога не съм спирала репортажи на Васил

Не виждам причина да променям позицията си след пресконференцията на Васил Иванов и Слави Трифонов. Никога не съм спирала репортажи на Васил.
Това коментира в ефира на телевизия BIT Дарина Сарелска след края на пресконференцията на Иванов.

"Абсолютна лъжа е, че съм разговаряла с който и да е от засегнатите в репортажите на г- Иванов. Никога нито по телефона, нито на живо съм се свързвала с тези хора. Никога не съм се чувала с кмета на Неделино", категорична бе Сарелска.

Тя обясни, че има отказани теми, които той е предлагал, а не репортажи.

Не съм призовавала никого от колегите си да ме защитава, но им благодаря за подкрепата. Това което Васил си позволява в момента, е нечестно към колегите. Имам вина, която трябва да призная – в момента развенчавам един образ. Трябваше да го направя по-рано. Аз знам какъв е Васил. Той има прекрасни качества, но останалото хората не го виждат. Колегите знаят за какво говоря. Една малка истина има в това, което казва Васил – имам девер, който в момента е депутат от ГЕРБ. Но не съм работила по теми, свързани с него. Той не ми е роднина и няма общо с работата ми”, завърши Сарелска.