Нова технология, която се въвежда в България, позволява прецизно и бързо да бъде изследвана дарената кръв за хепатити и ХИВ. Технологията е най-съвременният метод за повишаване на качеството и безопасността на кръвта и кръвните съставки, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който присъства на представянето на технологията в Националния център по трансфузионна хематология.

Предвидени са 6 апарата, с които ще се работи, като два от тях ще останат в столицата, а останалите ще бъдат в регионалните центрове по трансфузионна технология в страната.

Финансирането за апаратурата е от Министерството на образованието и науката и е на стойност 5 млн. лв.

Ананиев каза, че ще настоява за повече пари в бюджета за 2020 г. за новите технологии и консумативи за изследване на дарена кръв, за трансплантации и за пред - и следтрансплантационния период на пациентите, както и за стимулиране на координаторите по донорство.

Министърът увери, че средствата за здравеопазване за следващата година ще бъдат като цяло повече. В края на октомври ще бъде одобрен проектът на закона за държавния бюджет, включително и на бюджета на НЗОК, добави Ананиев, но не се ангажира с колко повече ще бъдат средствата.

Информацията за колективни оставки на медицински сестри в столична частна болница и в МБАЛ-Карлово министър Ананиев окачестви като притеснителна и изрази намерение в близките дни да се срещне с ръководствата на лечебните заведения. До края на месеца ще получим информацията за увеличението на възнагражденията в болниците, тъй като увеличението на средствата за дейност е от 1 юли, отчетите се правят през август и информацията идва през септември.

Изпълнителната агенция "Медицински надзор" проверява случай, за който се твърди, че лекар е поставял стентове на пациенти без да е необходимо, допълни още министър Ананиев и увери, че след като му се докладват резултатите, ще вземе мерки. Все ми се иска да не вярвам, че това се е случило, допълни той.