От 12 юли по столичния булевард "Константин Величков" започва изграждането на първите два перона от обособеното трасе за споделено движение между автобуси и трамваи. Те ще бъдат поставени при спирката на парка "Св. Петър и Павел", като поетапно ще се направят общо 6 броя перони за трамвайните спирки, съобщиха от Столична община.

Втората двойка перони ще бъде направена при кръстовището с бул. "Тодор Александров", а третата - на кръстовището с ул. "Цар Симеон".

След приключване на работата по пероните ще започне и обособяването на самите трамвайни линии, както и ремонт на настилката в техния обхват.

По бул. "Константин Величков" се движат автобусните линии 11, 60, 72, 102, 83, 45 и 77 и трамвайните линии 11, 22, 3.

За целите на проекта ще се направи специална организация, като се поставят светофари за нуждите на движението. Те ще приоритизират преминаването на автобусите и трамваите в участъка.

Предвижда се споделеното движение в обособеното трасе да бъде пуснато в началото на месец септември.

Подобно обособено движение ще има и по булевардите "Възкресение" и "Мадрид".

Това е една от новите мерки на Столична община за по-бърз и удобен градски транспорт.

По отношение на ремонта на ул. "Граф Игнатиев" и дърветата зам.-кметът Евгени Крусев заяви, че еколозите от "Зелена система" правят ежеседмични проверки и предписания към изпълнителя на обекта, който има задължението да прави всичко възможно, за да опази дърветата. По проекта в зона 2 ще бъдат засадени още 76 нови дървета, като 60 от тях са на ул. "Граф Игнатиев", пл. "Славейков" и около църквата "Св. Седмочисленици". Останалите ще бъдат по ул. "Солунска" и ул. "6-ти септември".