Следващият етап от ремонта на Аспаруховия мост във Варна започва днес. Той ще трае 45 дни, стойността му е 1,6 милиона лева, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Ремонтите дейности продължават с рехабилитиране на естакадната част на мостово съоръжение 6, както и пътните връзки за и от кв. "Аспарухово" по път I-9 Варна-Бургас.

За изпълнение на ремонтните дейности ще бъде ограничено движението в платното за Бургас. Трафикът ще преминава двупосочно в платното за Варна. Необходимо е шофьорите да карат с повишено внимание и да спазват стриктно поставената сигнализация.

Ремонтните работи по връзките от Аспарухов мост към кв. "Аспарухово", както и от качването от квартала към съоръжението, ще се извършва без прекъсване на движението и ще е в лентата, незасегната от строителните дейности.

Главен инспектор Петко Камбуров - началник на "Пътна полиция" коментира, че движението ще се прехвърли в платното в посока Бургас, като два екипа на полицията ще бъдат на място в светлата част на денонощието и ще следят за проблеми в трафика.

"Ще бъде пренасочено движението от платното Варна-Бургас в насрещното движение, ще се осъществява в една пътна лента. Пренасочването ще се осъществи непосредствено срещу спирка "Корабостроител", дължината на ремонтния участък е 87 метра като точно на местата, където ще се изградят преходите от едното в другото платно ще бъде осигурено и постоянно полицейско присъствие, става дума в посока Бургас".

"Ще има и екип, който е на пътния възел от квартал "Аспарухово", тъй като движението ще бъде канализирано и там в една пътна лента с цел осигуряване нормален отлив на автомобили от квартала", обясни главен инспектор Петко Камбуров.

Предстоящите строителни дейности са част от поетапното обновяване на Аспаруховия мост, което започна през 2016 година.

Мостът се състои общо от 11 съоръжения и е в експлоатация е от 1976 година. Основна връзка е на ж. к. "Аспарухово" с останалите квартали от община Варна. Досега са обновени съоръжения 1, 2, 3, 4 и 5 на Аспарухов мост и са вложени над 6,2 млн. лева.