Ваксинационният щаб ще бъде закрит, а на негово място ще има Консултативен съвет. Това обяви служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров, който даде брифинг във връзка с информационната система, която ще бъде изградена, за да се събира максимална информация за коронавируса.

Той представи презентация на частна лаборатория, която е направила собствено проучване за установяване, с възможно най-голяма точност, колко хора са се срещали с коронавируса досега.

"Националният Ваксинационен щаб, който е изпълнил целите, заради които беше създаден, ще се трансформира в Консултативен съвет по ваксинация към министъра на здравеопазването", обяви Стойчо Кацаров.

По думите му този консултативен съвет ще се занимава по принцип с ваксинациите.

"Целта е в него да се привлекат хора, които са общественици, представители на пациентски организации, журналисти и др., а не част от администрацията, като целта е да ангажираме по-широко обществеността и да стимулираме процеса на ваксинация. Опитваме се и да ползваме всички инструменти за информиране, да избягаме от предразсъдъците и отношенията, а днес предстои среща с представители на СЗО и УНИЦЕФ, които също ни помагат с модели, по които може да се направи здравно-информационна кампания за ваксиниране", допълни още той.

"Около 43% от населението в страната се е срещало с коронавируса. Това показва национално изследване на една от големите вериги лаборатории у нас. Обработени са над 2600 проби от 38 населени места", обяви още Кацаров.

"Това изследване ще послужи за стартиране на процедура, която да ни позволи да съберем абсолютно цялата информация, която е налична в здравната мрежа по отношение на хората, които са се срещали с вируса", каза в началото на брифинга министърът.

"Ще се изгради информационна система, в която ще има информация за всички хоспитализирани, ваксинирани граждани, преболедували и направени тестове за COVID-19 от 1 март 2020 година", добави той.

Данните ще бъдат извлечени от администраторите на специализирания медицински софтуер, който ще бъде разработен специално за целта.

"Информацията ще бъде сортирана по области и по общини. Със събирането на тези данни ще получим най-малкия брой хора, които са се срещали до този момент с вируса. Това ще бъде една много полезна информация за всички нас. Цената на софтуера ще бъде от порядъка на 10 000-15 000 лева", добави той.

Служебният здравен министър коментира също така, че предложението цялото население да бъде изследвано за антитела е добро като замисъл, но има една пречка. Тя се състои в това, че антителата са до време, т.е. могат напълно да изчезнат, но това няма да означава, че нямаме имунитет или че не сме се срещали с вируса.

"Предстои промяна в регламентирането на изискванията за влизане в страната, които ще бъдат изготвени по подобия на приетите от ЕК критерии за зелена, оранжева и червена зона, в зависимост от степента на разпространение на вируса. Критериите трябва да са обективни и видими за пристигащите в България", обясни още министър Кацаров.

На срещата присъства и д-р Недялко Калъчев, собственик на частна лаборатория, който подчерта пред журналистите, че ако сме преболедували вируса, това не значи, че имаме защитен имунитет - за целта трябва да си направим изследване, за да проверим броя на антителата.

По отношение на ваксинирането д-р Калъчев отбеляза, че е важно хората да се ваксинират, независимо дали са изкарали или не коронавируса.

"Тези, които имат по-висока степен на антитела след преболедуване на COVID-19, също би било добре да се ваксинират, но на малко по-късен етап", посочи той.