Пламен Младеновски се отказва от номинацията на ГЕРБ за председателския пост в Комисията за енергийно и водно регулиране, съобщи председателя на енергийната комисия в парламента Валентин Николов, цитиран от "Канал 3". 

Според Николов новата процедура за избор на председател на енергийния регулатор ще започне до месец.

По думите на председателя на енергийната комисия в парламента забавянето на избора няма да се отрази на работата на регулатора.

Към момента от ГЕРБ нямат нова кандидатура на мястото на отказалия се Пламен Младеновски.

"Здравейте приятели! За мое най-голямо съжаление, Пламен Младеновски заяви, че ще се оттегли от процедурата за избор на председател на КЕВР! Неговите мотиви са: наложеното мнение в обществото, че изборът ще бъде осъществен нагласено, а не на база неговите експертни качества! Пожелаваме успех на Пламен! Ще бъде стартирана нова Процедура!", съобщи Николов.

Припомняме, че съмненията, че председателският пост се гласи за конкретен човек се появиха, след като управляващите намалиха изискванията за кандидатите - конкретно за стаж. Николов отговори на тези обвинения с необходимостта да се разшири кръга на кандидатите и да се даде път на младите.

При стартирането на процедурата се спекулираше, че ГЕРБ искат да сложат на председателския пост именно Пламен Младеновски, който в момента е директор на дирекция "Електро- и топлоенергетика" в енергийния регулатор. В крайна сметка той беше единственият кандидат - останалите партии не дадоха свои предложения до изтичането на крайния срок. Сега ще започне нова процедура.