Това каза пред Нова телевизия управителят на НОИ Бисер Петков по повод решението на правителството да стопира пенсионната реформа на ексфинансовия министър Симеон Дянков.

Според Петков пенсионната система е консервативна и хората имат право да правят своите разчети, кога да се пенсионират. Той коментира, че от НОИ неколкократно са оповестявали финансовите ефекти от увеличението на възрастта и стажа с по 4 месеца от 2012 г.

"Това са по-малко новоотпуснати пенсии. Очакванията ни за ефекта от увеличаването на възрастта и стажа е, че ще доведат до ново понижение на броя на отпуснатите пенсии и намаляване на разходите за пенсии. Пенсиите догодина ще се увеличат с 2.5% или повече, ако златното швейцарското правило отново започне да се прилага",
прогнозира Петков.

Същото потвърди преди месец и премиерът Орешарски.

Златното швейцарското правило означава, че индексирането на пенсиите става с половината от инфлацията и осигурителния доход през предходните 12 месеца. Тази формула спря да се прилага през 2012 г. и 2013 г., а сега управляващите възнамеряват да го възстановят.

Петков обясни, че с прилагането на това правило старите пенсии догонват в по-голяма степен новоотпуснатите.

За майчинските

В НОИ не е разработван проект и не възнамеряваме да инициираме срокът, за който се изчисляват обезщетенията за майчинство да се променя, каза още шефът на НОИ.

Той припомни, че през 2011 г. се удължи срокът за изчисление на майчинството, за безработица, а от 2012 г. имахше ново удължаване на срока с още 6 месеца. Целта на законовите мерките била да се постигне по-голяма обвързаност на осигурителния принос на лицата и размера на обезщетенията, които получават.

За болничните

През първите шест месеца на тази година НОИ е платил с 20 млн. лв. повече за болнични, отколкото е планът. Тенденцията на нарастване на обезщетенията се проследява от 2012 г. и продължава през тази.

Петков призна, че е възможно увеличението на болничните да е свързано с икономическите проблеми на предприятията, чиито работници излизат в "болнични", когато алтернативата е неплатен отпуск.

"Нашият анализ показва, че където има икономически проблеми, се увеличават и болничните", каза той.