Нобеловият комитет отличи двамата "за борбата им срещу потисничеството на деца и млади хора и в подкрепа на правото на образование на всички деца", съобщиха световните медии, цитирани от БТА. Те ще си поделят наградата от 1,1 милиона долара.

"Децата трябва да ходят на училище, а не да бъдат финансово експлоатирани. В бедните страни 60% от населението е под 25-годишна възраст. В конфликните зони насилието над деца води до продължаване на насилието от поколение на поколение", заяви председателят на норвежкия Нобелов комитет Торнбьорн Ягланд, цитиран от БГНЕС.

По думите му комитетът счита за важно, че индуист и мюсюлманка, индиец и пакистанка са обединени от обща борба за образование и срещу екстремизъм.

Вижте снимки >>>

Маляля Юсуфзай бе простреляна в главата от талибани през 2012 г., защото защитава правото на момичетата на образование. Тя стана световен символ на борбата срещу религиозния екстремизъм.

Маляля вече бе кандидат за Нобелова награда за мир, получи престижната награда "Сахаров" за свобода на мисълта. Пакистанските талибани осъдиха връчването на европейската награда и обещаха отново да се опитат да я убият.
Тя е и лауреат на наградите "Ана Политковская" и "Симон дьо Бовоар".

Маляля била на училище в Бирмингам, Централна Англия, когато й казали, че е удостоена с Нобелова награда за мир. Тя посещава гимназия Еджбастън, частно училище в богат квартал на града, предаде АФП.

Днес тя става най-младият носител на Нобеловата награда.

60-годишният Сатяртхи следва традицията на Махатма Ганди и оглавява различни форми на мирни протести, "обръщащи внимание на тежката експлоатация на деца с цел извличане на финансова изгода".

Рекодни 279 кандидатури за Нобеловата награда за мир бяха получени в Нобеловия комитет тази година.

Сред предложените, освен двамата отличени, бяха папа Франциск и Едуард Сноудън, разкрил тайните на американските програми за електронно следене.

Миналата година Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) спечели Нобеловата награда за мир.