Нивото на Дунав при Видин стигна 834 см през последното денонощие, като е регистрирано покачване с 10 сантиметра, съобщиха от хидрометеорологичната станция при Ново село, цитирани от БТА.

Остават 16 сантиметра до обявяването на втора степен на готовност на институциите при високи води на Дунав във Видин. В района на Ново село днес е регистрирано повишение на нивото с 8 см, водният стоеж е 778 сантиметра.

Поради високите води на река Дунав е затворен част от пътя Видин-Лом, съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Създадена е временна организация на движението и автомобилите могат да преминават през първокласен път E-79 Видин-Димово и третокласния Димово-Извор-Мали Дреновец-Арчар. *

Във Видин остава в сила обявената първа степен на готовност, която се въвежда при ниво на реката 750 сантиметра. В критичните участъци на защитната дига при Видин има изградени временни земнонасипни съоръжения, информират от общината.

С 10 сантиметра се е покачило нивото на реката и край Лом от снощи. В района на южния кей на пристанището започва работата по изграждането на защитна дига. Това каза за БНТ кметът на град Лом Пенка Пенкова. Днес започва работа и комисия за установяване на щетите и отстраняване на проблемите на домакинствата. Екип на „Гражданска защита" е извършвал отводнителни дейности в с. Добри дол, където бе наводнена помпената станция.

Във вторник се очаква нивото на реката във вторник във Видинския участък да се повиши с още 10-12 см и да стигне 848 см и има вероятност във Видинска област да се въведе втора степен по плана за бедствия и аварии – денонощно наблюдение на дигите, каза инж. Анатолий Цанов, началник на „Гражданска защита” – Видин пред Кризисния щаб на града, предаде "Фокус".

Управителят на „Напоителни системи” - Видин  Здравко Младенов посочи, че няма обезпокоителни ситуации по видинските диги, защитните съоръжения са стабилни, няма мокри петна, работят всички отводнителни помпени станции. Включени са допълнителни отводнителни помпи на станция „Пчелина”, която снабдява с вода Лом. Той заяви, че няма да се допусне станцията, снабдяваща Лом с питейна вода, да бъде наводнена. При достигане на ниво от 870 см ще започне изграждането на временна насипна дига край Телеграф капия в Крайдунавския парк.

*Текстът е актуализиран към 17.45 ч.